Egy évtizede nem történt ilyen: jövőre csökkennek a reálbérek Magyarországon

Elemzések2022. okt. 3.HP

A háztartások reáljövedelme 2023 egészében közel 4 százalékkal csökkenhet az MNB friss, szeptemberi előrejelzései szerint. A munkanélküliségi ráta jövőre átmenetileg 4 százalék közelébe emelkedhet. 2023 második felétől ugyanakkor újra erősödik a munkaerő iránti kereslet, ami a munkanélküliség ismételt csökkenését vetíti előre.

A kedvezőtlen hazai és nemzetközi gazdasági környezet és az energiaválság negatívan hat a munkerőpiacra.

Jövőre 10 százalék alá fog lassulni az átlagbérek növekedési üteme Magyarországon, miközben a magas inflációs környezet fennmarad. A fogyasztói árak jövőre közel 14 százalékkal emelkedhetnek.

Ennek tükrében a háztartások reáljövedelme 2023 egészében közel 4 százalékkal csökkenhet az MNB friss, szeptemberi előrejelzései szerint. A reálbérek legutoljára 2012-ben csökkentek hazánkban.

Mindez az a fogyasztás csökkenését vetíti előre. A lakossági fogyasztási kiadások jövőre durván 1 százalékkal mérséklődhetnek.

A reálbérek az idén még minimálisan emelkednek, illetve a jövő évi mélypontot követően 2024-ben az infláció jelentős csökkenése mellett újra növekedhetnek.

Reálbérek alakulása

Forrás: MNB

Munkanélküliség

A konjunktúra lassulása hatással lesz a munkaerőpiacra. Az MNB a munkanélküliségi ráta átmeneti megemelkedését várja, de a foglalkoztatottság történelmi távlatban magas szinten marad.

A munkanélküliségi ráta jövőre átmenetileg 4 százalék közelébe emelkedhet. 2023 második felétől ugyanakkor újra erősödik a munkaerő iránti kereslet, ami a munkanélküliség ismételt csökkenését vetíti előre. A ráta 2024-ben újra megközelíti a 3 százalékot.

A versenyszférában foglalkoztatottak száma és a munkanélküliségi ráta

Forrás: MNB

Átlagkereset

Az év eleji minimálbéremelés és az ágazati, vállalati béremelések hatására az idén még magas, 14 százalék feletti bérdinamikát vár az MNB. Ez a jövő évtől visszasüllyed a korábbi években látott szintekre. Az átlagos keresetek jövőre közel 10 százalékkal emelkedhetnek.

Bruttó átlagkereset változása, versenyszféra

Forrás: MNB