Háború: 25 ezer ukrán veszhetett oda egy városostromban

Hírek2023. jan. 12.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 322-dik napján:

- Az orosz RT médiaügynökség az állította, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei a Szoledarért vívott harcokban ősz óta elérhették a 20-25 ezret. A halottak számát az RT 16-17 zászlóaljnyira becsülte, és azt írta, hogy a legsúlyosabb veszteségeket itt az ukrán 61. lövész-, a 46. légi-, és a 10. hegyi rohamdandár szenvedte el, de ugyancsak számos katonája esett el a 25. önálló ejtőernyős dandárnak, amely nyugat felől tett kísérletet a város elérésére.

- Az orosz erők a Donyeck megyei Bahmut irányában megpróbálják átvenni az ellenőrzést az ukrán hadsereg utánpótlási útvonalain és elfoglalni Szoledar városát, a harcok folytatódnak - írta szerda esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar. Cáfolták azokat a korábbi beszámolókat, amely szerint a Szoledart teljesen bevették volna a támadók.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a "terrorista állam", Oroszország és "propagandistái" azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha Szoledar egy része már az ellenőrzésük alatt lenne.

Ezt szerinte Moszkva azért teszi, hogy Oroszország lakosai támogassák a mozgósítást és reményt adjon azoknak, akik az agresszió mellett állnak.

- Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra kérte az újságírókat, hogy várják meg Szoledar elfoglalásával kapcsolatban a hivatalos bejelentést. Méltatta a ugyanakkor az orosz "különleges hadművelet" során megnyilvánuló "pozitív dinamikát".

- Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője azt állította, hogy az orosz csapatok lebontják az ukrán hadsereg védelmi vonalait, és jelenleg előkészítik "az egész Donyecki Népköztársaság felszabadításának fordulópontját”.

- Az Európai Unió „hosszú háborúra készül” Ukrajnában, és „ameddig tart” támogatja Kijevet Oroszország agressziójával szemben – mondta Tobias Billström svéd külügyminiszter.

- Az orosz elnök szerint a Moszkva által annektált ukrán régiókban „helyenként nehéz” a helyzet.

- Öt és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy orosz sorkatonát, miután szóváltásba keveredett feletteseivel a rossz kiképzési körülmények miatt.

- Az ukrán vezérkar beszámolója szerint az orosz csapatok sikertelen támadóműveleteket hajtanak végre a Donyeck megyei Avgyijivka irányában. A Harkiv megyei Kupjanszk és a Mikolajiv megyei Novopavliszke térségében az orosz hadsereg igyekszik javítani taktikai pozícióin, a donyecki régióban lévő Limannál, valamint Zaporizzjánál és Herszonnál pedig védekezik.

- A nap folyamán az orosz erők két rakéta- és 22 légicsapást indítottak, továbbá 18 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel.

- Litvánia a katonai segítségnyújtás keretében légvédelmi rendszereket és eszközöket biztosít Ukrajnának - jelentette be Gitanas Nauseda litván elnök szerdán a nyugat-ukrajnai Lvivben tett látogatásakor. "Már a háború kezdete előtti napokban katonai segítséget nyújtottunk Ukrajnának, beleértve Stinger hordozható rakétarendszereket.

Ma jó hírt hoztam Ukrajna számára: légvédelmi rendszereket adunk át, és bizonyos légvédelmi eszközöket" - mondta a sajtótájékoztatón Nauseda.

- Valerij Geraszimov vezérkari főnököt nevezte ki az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport parancsnokává szerdán Szergej Sojgu védelmi miniszter. A moszkvai katonai tárca közleménye szerint Geraszimov helyettese Szergej Szurovikin, a légierő parancsnoka - az ukrajnai "különleges hadművelet" eddigi irányítója -, valamint Oleg Szaljukov, a szárazföldi erők parancsnoka és Alekszej Kim, a vezérkari főnök helyettese lett.

- Lengyelország úgy döntött, hogy nemzetközi koalíció keretében Leopard harckocsikat ad át Ukrajnának - jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök.