Háború: váratlan orosz győzelem - újabb várost vehettek be

Hírek2023. jan. 11.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 321-dik napján:

- Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője azt állítja, hogy erői befejezték az ukrán Szoledar város átvételét, ami ha beigazolódik, Moszkva első nagy harctéri sikere lesz tavaly nyár óta.

A hatalmas sóbányáknak otthont adó Szoledar szimbolikus értékkel bír Oroszország számára.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Szoledar „hősies” védőinek, de keddi éjszakai beszédében nem közölt tájékoztatást a friss katonai helyzetről.

- Amerikai és ukrán tisztviselők szerint az orosz tüzérségi támadások száma Ukrajnában drámaian visszaesett, egyes helyeken akár 75 százalékos is lehet a csökkenés mértéke. Ez is annak a bizonyítéka, hogy Oroszország pozíciója egyre gyengébb a csatatéren – mondták tisztviselők a CNN-nek.

- Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter bízik abban, hogy országa még több katonai segítséget kap Németországtól - közölte maga a politikus a német kollégájával, Annalena Baerbocckal a kelet-ukrajnai Harkivban kedden tett látogatása után.

- "Cinikus és megmagyarázhatatlan" volt Kijev és egyes nyugati vezetők reagálása a Moszkva által javasolt ortodox karácsonyi tűzszünetre - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Sajnálkozását fejezte ki, hogy az ukrán fél elutasította a tűzszüneti ajánlatot, amelynek üzenete Peszkov szerint tisztán humanitárius volt, és azt célozta, hogy azok a keresztények, akik január 7-én ünnepelték a karácsonyt, imádkozhassanak a templomokban.

- Tisztázni fogja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete Örményország álláspontjának részleteit, miután Nikol Pasinján örmény kormányfő bejelentette, hogy hazája nem rendezi meg a szövetség idei hadgyakorlatát - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Ez egy meglehetősen új nyilatkozat az örmény miniszterelnök részéről, úgy gondolom, hogy az ODKB-beli kollégák felveszik vele a kapcsolatot, tisztázni fogják Örményország álláspontjának részleteit" - mondta Peszkov.

- Fontos, hogy az ukrajnai háború ügyében Európa egységes és szolidáris legyen Oroszországgal szemben - jelentette ki kedden Lengyelországban Angel Tilvar román védelmi miniszter.

- 2023-ban az orosz hadsereg modern csapásmérő képességeinek arzenálja, felszerelése a legmagasabb szívonalú lesz, a csapatok irányítási rendszerét pedig mesterséges intelligencia-technológiák alkalmazásával fejlesztik - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy Donyeck térségében az orosz hadsereg az offenzíva során az ukrán fegyveres erők 57. és 59. gépesített lövészdandárjának egységeire mért vereséget, megsemmisítve mintegy félszáz katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet és négy egyéb járművet.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök kudarcot vallott a nyugati szövetségesek megosztására tett kísérleteivel az ukrajnai konfliktusban - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben.