Háború: Biden szerint Putyin óriási hibát követett el az atomegyezmény felmondásával

Hírek2023. feb. 23.Sz.A.

Joe Biden szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök óriási hibát követett el, amikor felmondta az USA és Oroszország között megmaradt egyetlen nukleáris egyezményt, a START 2 megállapodást, amely a nukleáris fegyverek számának csökkentéséről rendelkezik.

Az egyezmény felmondása nem növeli egy esetleges atomháború kockázatát az orosz külügyminisztérium álláspontja szerint. Az orosz parlament szerdán elfogadta az egyezmény felmondását - írja napi háborús beszámolójában a The Guardian.

- Az amerikai kormány megvizsgálja azokat a hírszerzési információkat, miszerint Kína fontolgatja, hogy fegyvereket szállíthat Oroszországnak. Erről a Wall Street Journal számolt be szerdán titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Kína cáfolta ezeket az információkat.

- Antonio Guterres ENSZ főtitkár elítélte Oroszország Ukrajna ellei invázióját a szervezet kétnapos plenáris ülésén. Guterres a háború indulásának egyéves évfordulója kapcsán nyilatkozott arról, hogy az invázió Ukrajna és az egész nemzetközi közösség életében is egy szomorú mérföldkő.

- Herszon megyét rakétákkal támadta tegnap az orosz haderő, a támadásokban kettő idős civil lakos az életét vesztette. Harkiv városát is rakétatalálat érte szerdán - számolt be a régió vezetője.

- Joe Biden elnök a lengyelországi útja során hangsúlyozta, hogy az USA a NATO teljes területét megvédi. Biden a NATO kelet-európai országainak úgynevezett Bukaresti Kilencek (B)) csúcstalálkozóján vett részt Varsóban. A B9-nek része Magyarország is, a megbeszélésen Novák Katalin köztársasági elnök képviselte hazánkat.

- A B9-ek közös közleményben elítélték Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. Biden elnök és a kilenc ország vezetői megerősítették, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát, és kiállnak az ukrán emberek mellett, amíg szükséges.

- Wang Li kínai államtanácsos Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel , megerősítve a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok fontosságát. Wang szerint Peking konstruktív szerepet játszik, hogy politikai megállapodással lehessen véget vetni az ukrajnai krízisnek - jelentette az orosz TASSZ hírügyökség.

- Wank Li találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is, a két vezető úk megállapodásra jutott a kapcsolatok magasabb szintre emeléséről. Hszi Csinping kínai elnök a következő jónapokban Moszkvába látogat, hogy találkozzon Putyinnal.

- Az orosz elnök szerint az orosz katonák hősiesen és bátran harcolnak hogy megvédjék a szülőföldjüket. Putyin erről egy moszkvai stadionban tartott beszédében nyilatkozott, a "a haza védelmezőinek" tiszteletére tartott eseményt a háború indulásának évfordulójára szervezték.

- Az EU országok vezetői egyelőre nem tudtak megállapodásra jutni az Oroszország ellen bevezetendő újabb szankciók bevezetéséről - brüsszeli források szerint. A tagállamk uniós képviselőinek tárgyalásai csütörtökön folytatódnak.

- Ben Wallace brit védelmi miniszter megerősítette, hogy felgyorsítja a lőszergyártást, hogy segíthessen Kijevnek.

- Az amerikai Institute for the Study of War kutatóintézet szerint a NATO-nak komolyan számolnia kell azzal a lehetőséggel, hogy a későbbiekben Oroszország Fehéroroszországot is arra használhatja, hogy Ukrajna elleni támadásokat indítson, vagy a NATO keleti tagállamaiit fenyegesse.

- Ezen a héten Ukrajna kérni fogja az ENSZ-től a gabonamegállapodás meghosszabbítását és kiterjesztését Mikolajiv városára - ukrán források szerint.

- Az EU tíz tagállama erősebb fellépést szeretne elérni abban, hogy ne lehessen megkerülni az eddig bevezetett szankciókat, és Oroszország ne férhessen hozzá katonai célra használható alkatrészekhez. A tíz tagállam között szerepel Franciaország, Németország, Olaszország és a Balti államok.