Háború: Több mint száz ukrán települést ért rakétatámadás egy nap alatt

Hírek2023. ápr. 8.Sz.A.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vizsgálatot indított a Pentagonból kiszivárgott adatok ügyében.

A Twitterre és más közösségi média felületekre kikerült anyagok állítólag Ukrajna amerikai segítésével kapcsolatosak, de akár dezinformációs célokat is szogálthatnak - írja napi háborús összefoglalójában a The Guardian. 

- A Reuters információi szerint a kiszivárgott adatok az egy hónappal ezelőtti állapotot mutatták a háborúról, és az akkori orosz veszteségeket próbálták felmérni.

- Rakéta, tüzérségi és légitámadásokat indított az orosz hadsereg 114 település ellen az elmúlt 24 órában - közölte az ukrán védelmi minisztérium.

A támadásokban három személy életét vesztette és 17-en megsérültek. Orosz források szerint ukrán támadások következtében hét civil lakos vesztette életét az orosz hadsereg által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken.

- Bahmutban továbbra is nagyon nehéz a helyzet, ukrán források szerint Oroszország az összes hadierejét a város teljes elfoglalására összpontosítja.

A brit hadügyminisztérium közlése szerint "nagyon valószínű", hogy az orosz csapatok elfoglalhatták a belvárosi részeket, és a Bahmutka folyó nyugati partjára is átjutottak, veszélyeztetve az ukrán utánpótlási útvonalakat.

Az orosz csapatok elfoglalhatták a belvárosi részeket, és a Bahmutka folyó nyugati partjára is átjutottak, veszélyeztetve az ukrán utánpótlási útvonalakat.

Az ukrán hadsereg információi szerint lelőttek egy orosz Su-25 tipusú vadászgépet, az esetről egy videót is közzétettek.

- Hivatalosan is megvádolták kémkedéssel Evan Gershkovich újságírót Oroszországban. A Wall Street Journal tudósítója - az első amerikai újságíró, akit a hidegháború óta Oroszországban letartóztattak - minden vádat tagad.

- Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnapi ankarai látogatásán felvetette, hogy Oroszország kiszállhat a gabonaexport-megállapodából, amennyiben a Moszkvára vonatkozó kiviteli korlátozások fennmaradnak. A megállapodás még tavaly nyáron lépett érvénybe: az ukrán és orosz gabonaszállítmányoknak az ENSZ közreműködésével egy biztonságos folyosót alakítottak ki a Fekete-tengeren.

- Ukrajna fél év után ismét exportálhat áramot miután az orosz támadások következtében megrongálódott hálózati infrastruktúrát megjavították - közölte az ukrán energiaügyi minisztérium.

- Az Európai Unió az ukrajnai elektromos áramexport legnagyobb felvevő piaca. Az ukrán energiaügyi minisztérium szerint "a legnehezebb télen" túljutott az ország.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken megint a Krím-félsziget visszaszerzéséről beszélt,és kritizálta az orosz vezetést a félszigeten élő, muszlim vallású tatár kisebbség ügyében.