Háború: Megint Kijevet támadta az orosz haderő éjszaka

Hírek2023. máj. 20.Sz.A.

Kijevet erős dróntámadás érte péntek éjjel, az ukrán légvédelemnek sikerült visszavernie a támadást, de a lehulló roncsok tűzt okoztak több lakókörzetben ukrán források szerint – írja a The Guardian napi hadiösszefoglalója.

Az Agence France-Presse tudósítására hivatkozva idézi Kijev civil és katonai adminisztrációjának vezetőjét, Szerhij Popkót, aki a Telegram csatornán közölte: az éjjel az agresszor megint támadást intézett a főváros ellen, és az ukrán légvédelem még a levegőben hatástalanította a dróntámadást. Ez volt májusban a 11. dróntámadás Kijev ellen.Egy lakóövezetre hulló roncsok okozta tüzet viszonylag hamar sikerült eloltani, áldozatokról nincs szó a híradásokban.

Az ukrán haderő szerint Kijev megye ellen is dróntámadást indítottak az éjjel, a Kijevtől északkeletre fekvő Csernyihiv városában több robbanást lehetett hallani.

Az Azov-tenger környékén is robbanásokat lehetett hallani az orosz haderő által elfoglalt Mariupol városának elmenekült vezetése szerint.

Az ukrán légvédelem végig aktív volt a kijevi és a csernyihivi régiókban.

A Hirosimában zajló G7 csúcstalálkozün Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytat a hétvégén Joe Biden amerikai elnökkel is - jelentette be Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Washinton pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a szövetséges országoknak, hogy F-16-os vadászgépeket szállítsanak Ukrajnának. A pilóták kiképzésében is segítséget adnak az ukrán haderőnek.

Korábban már bejelentették, hogy a G7 fórumon az ukrán elnök Norendra Modi indiai elnökkel is négyszemközti megbeszélést folytat majd.

Az ukrán elnök pénteken részt vett az Arab Liga csúcstalálkozóján Szaúd-Arábiában, ahol Ukrajna védelméhez kért támogatást.

Tegnap tovább zajlott a harc Bahmut visszavételéért, ukrán források szerint az oroszok - a Wagner-zsoldosokkal az élen - csak nagy emberáldozatok árán tudják tartani a pozícióikat.

A városban nagy részét már lerombolták, a város bevételéért folytatott küzdelem a háború során a legnagyobb emberveszteséget követelte.

Tegnap tovább zajlott a harc Bahmut visszavételéért.

Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese a Facebookon azt írta, hogy Oroszország ismét több ezer katonát vezényelt át a Donyeck megyei Bahmuthoz, emiatt az ukrán előrenyomulás lelassult.

Hozzátette, hogy az orosz erők igyekezek kihasználni nehéztüzérségi fölényüket a térségben.

Az orosz csapatok továbbra is súlyos veszteségek árán támadnak, amelyek aránytalanul nagyobbak a mi veszteségeinknél

- emelte ki Maljar. Szavai szerint Bahmutban az orosz erők hamuvá égetik az épületeket, az alapokig rombolják a várost, amit így lehetetlen megvédeni.Az ukrán határőrszolgálat arról számolt be, hogy sikeresen visszavertek egy orosz rohamot Bahmutban. Kézigránátokkal két orosz katonát megöltek, hármat megsebesítettek, az orosz támadócsoport pedig rövid időn belül visszavonult - derül ki a közleményből - írja az MTI.

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat célja, hogy több tíz kisebb államra ossza fel Oroszorzságot etnikai határok alapján. Az orosz elnök egy pénteki beszédében úgy fogalmazott, hogy a szankciók még jobban összekovácsolták az orosz embereket, és nem sikerült megosztani az orosz lakosságot.