Háború: a győzelemhez már elég fegyverük lehet az ukránoknak

Hírek2023. jún. 6.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 467-dik napján:

- Ukrajnának elég fegyvere van ahhoz, hogy megkezdje ellentámadást, a hadművelet pedig megadhatja az országnak a győzelmet, amelyre szüksége van a NATO-csatlakozáshoz - mondta Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Mint hozzátette: a katonai szövetséghez minden bizonnyal csak akkor csatlakozhat Ukrajna, ha a harcok véget érnek.

- Európa a háború útját választotta Oroszországgal szemben, de Moszkvának el kell érnie céljait, amelyek "nemesebbek, mint az európaiaké" - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

- Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék - a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag - behozatalára vonatkozó korlátozást - jelentette be az Európai Bizottság hétfő este.

A bizottság engedett az öt uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kérésének miszerint a testületnek haladéktalanul intézkedéseket kell bevezetnie az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére.

- Az Európai Unió Tanácsa az EU globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be kilenc emberrel szemben, amiért szerepet játszottak abban, hogy "politikai indíttatású vádak és hamis állítások alapján"

25 éves szabadságvesztésre ítélték Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén.

- Az ukrán erők a nap folyamán nyolc orosz támadást vertek vissza a Donyeck megyei Marjinka településnél, közben Bahmut irányában is megpróbáltak az orosz csapatok előrenyomulni, de nem jártak sikerrel - közölte az ukrán vezérkar péntek esti helyzetjelentésében.

- Hanna Maljar ukrán belügyminiszter-helyettes a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Bahmutnál az ukrán hadsereg "széles fronton" nyomul előre, és sikerrel jár.

- Maljar szerint éppen a Bahmut peremvidékén elszenvedett vereség miatt terjesztik az oroszok a médiában, hogy elkezdődött az ukrán ellentámadás. Hozzáfűzte, hogy Ukrajna déli vidékén is folytatódnak a helyi csaták.

- Pavlo Kyrylenko, Donyeck ukrán kormányzója szerint három ember halt meg a térségben az orosz támadások következtében.

- Előre nem bejelentett látogatást tett hétfőn Kijevben James Cleverly brit külügyminiszter, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadott.

- Több mint ötvenezer óvóhelyet ellenőriztek a hatóságok hétfőig, és csaknem egyharmadukat találták a helyi lakosság védelmére alkalmatlannak - közölte az ukrán belügyminisztérium.

- Az ukrán Állami Nyomozó Iroda munkatársai újabb, több mint tíz tonna lőszert és légvédelmi fegyvereket tartalmazó rejtett orosz lerakatot fedeztek fel a kelet-ukrajnai Harkiv megye ukrán ellenőrzés alá visszavett részében,

amelyet az orosz katonáknak nem volt idejük magukkal vinni visszavonulásuk során.

- Nagyszabású offenzívát indítottak az ukrán fegyveres erők öt frontszakaszon a donyecki régió déli részén vasárnap reggel, amely nem járt sikerrel - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- A belga kormány kérdőre vonja Ukrajnát, azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Belgiumban gyártott fegyvereket használtak az orosz csapatok ellen, Oroszország határain belül - közölte hétfő Alexander de Croo szövetségi kormányfő.