Keményen megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

Hírek2023. jún. 5.MTI

Az ukrán erők a nap folyamán nyolc orosz támadást vertek vissza a Donyeck megyei Marjinka településnél, közben Bahmut irányában is megpróbáltak az orosz csapatok előrenyomulni, de nem jártak sikerrel - közölte az ukrán vezérkar péntek esti helyzetjelentésében.

A jelentés szerint az orosz erők pénteken egy rakéta-, és 19 légicsapást indítottak, valamint mintegy harmincszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira, és településekre. "Sajnos, a megsemmisült infrastruktúra mellett civilek között is áldozatokat szedtek a támadások" - fűzte hozzá a vezérkar, számadatokat azonban nem közölt.

A kijevi katonai vezetés hozzátette, hogy az ukrán légierő eközben 18 csapást mért orosz katonai összpontosulásokra, és kettőt ellenséges légvédelmi rakétarendszerekre, továbbá megsemmisített egy orosz felderítő drónt. A rakéta- és tüzérségi egységek két orosz parancsnoki állást, tíz katonai összpontosulást, egy lőszerraktárt, egy légvédelmi rakétarendszert, és három tüzérségi eszközt találtak el.

Hanna Maljar ukrán belügyminiszter-helyettes a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Bahmutnál az ukrán hadsereg "széles fronton" nyomul előre, és sikerrel jár. "Folytatjuk azt a védekezést, amelyet 2022. február 24-én elkezdtünk.

A védekezési művelet részét képezik az ellentámadások is, ezért bizonyos területeken áttérünk a támadó akciókra. Bahmut és környéke továbbra is a harci cselekmények epicentrumában van.

Ott elég széles fronton haladunk, és sikereket érünk el, fontos magaslatokat foglalunk el. Az ellenség védekezik" - fejtette ki a miniszterhelyettes. Maljar szerint éppen a Bahmut peremvidékén elszenvedett vereség miatt terjesztik az oroszok a médiában, hogy elkezdődött az ukrán ellentámadás. Hozzáfűzte, hogy Ukrajna déli vidékén is folytatódnak a helyi csaták.