Háború: a NATO-nak nem sok ideje maradt, figyelmeztet a haderő parancsnok

Hírek2024. jún. 5.D.J.

Ez történt az ukrán háború 832-dik napján:

- A NATO-nak mindössze két-három éve van felkészülni arra, hogy Oroszország ismét képes legyen hagyományos támadást indítani a szövetség ellen - mondta a norvég haderő parancsnoka.

- Az Ukrenergo állami áramszolgáltató kedden kényszerű áramszüneteket vezetett be több régióban, köztük a fővárosban, Kijevben, valamint a frontvonalban lévő Donyeck és Harkiv régiókban. Az orosz rakéta- és dróntámadások, köztük a hétvégi nagyszabású támadás, megrongálták Ukrajna energiahálózatát.

- Ukrajna több régiójában kedd este és szerda reggelre légiriadót rendeltek el, miután vadászgépek szálltak fel Oroszország belsejében.

- Volodimir Zelenszkij szerint az orosz erők fő tűzerejüket a keleti Donyecki régióra összpontosítják, nem pedig az északkeleti Harkivra, ahol a múlt hónapban offenzívát indítottak.

A brit védelmi minisztérium szerint a Donyeck várostól északra és nyugatra fekvő Avdijivka-Pokrovszk szektor maradt az orosz erők fő célpontja.

- Zelenszkij elmondta, hogy az elmúlt héten több európai fővárosban, valamint Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken tett látogatásáról Ukrajnába visszatérve Kijevben magas rangú parancsnokokkal találkozott. A regionális főváros és az ország második legnépesebb városa, Harkiv ukrán polgármestere elmondta, hogy Oroszország májusban 76 légitámadást intézett a város ellen, csaknem háromszor annyit, mint áprilisban.

- Ukrán tisztviselők közölték, hogy nyolc ember megsebesült az orosz támadásokban a központi Dnyipropetrovszk régióban és a keleti Harkiv régióban a keddre virradó éjszaka. A déli Herszon régió vezetője külön közölte, hogy az orosz tüzérség megölt egy idős nőt az udvarán Veletinszke faluban. A lövések két embert megsebesítettek a Szumi térségben.

- Minden francia katonai kiképző Ukrajnában „legitim célpont” lenne az orosz fegyveres erők számára - mondta Szergej Lavrov, Vlagyimir Putyin külügyminisztere. Ukrajna főparancsnoka a múlt héten azt mondta, hogy aláírta a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy francia katonai oktatók hamarosan beléphessenek az ukrán kiképzőközpontokba. Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten azt mondta, hogy nem kommentálja a „pletykákat” a kiképzők küldéséről.

Azt mondta, hogy a normandiai partraszállás 80. évfordulójának megemlékezései során ezen a héten részletezni fogja Franciaország terveit.

- Egy volt ukrán állami tisztviselőt bíróság elé állítanak, mert állítólag hétszeresére emelt áron vásárolt repülőgép-alkatrészeket, miközben a fegyverimportért volt felelős - közölte az ország korrupcióellenes ügynöksége.