Háború: A lázadás után meggyengülhetett Oroszország, de a frontokon ez nem látszódik

Hírek2023. jún. 26.Sz.A.

Ukrajna számára előnyt jelenthet az ellentámadás során a Wagner-felkelés nyomán kibontakozott orosz bizonytalanság. A lázadás megmutatta az orosz kormányon belüli igazi törésvonalakat” – mondta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a CBS csatornának adott interjúban. Szerinte még nem rendeződött a helyzet a felkelés után.

- Sem Vlagyimir Putyin, sem Jevgenyij Prigozsin nem jelent meg szombat óta a nyilvánosság előtt, egyikükről sem tudni biztosan, hol tartózkodnak – írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Bár Putyin megjelent az orosz tévében egy vasárnap sugárzott interjúban, azt azonban még a lázadás előtt vehették fel. Az interjúban az ukrajnai különleges katonai hadműveletet a legfontosabb feladataként jellemezte.

- Az állami televízió szerint Putyin ezen a héten részt vesz az orosz Biztonsági Tanács ülésén. A fehérorosz Belta hírügynökség szerin Putyin és Alekszander Lukasenka fehérorosz elnök vasárnap ismét egyeztetett egymással a kialakult helyzetről.

- Litvánia elnöke szerint a NATO-nak meg kellene erősítenie a keleti határait, ha Prigozsin valóban Fehéroroszországban tartózkodik, ahogy azt Moszkvával letárgyalta. Gitanas Nauséda szerint a Wagner csoport tagjainak fehéroroszországi jelenléte további fenyegetést jelenthet, mert nem világos Prigozsin szándéka.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a hétvégi események megmutatták Putyin rezsimjének gyengeségeit. Az ukrán elnök közölte, hogy telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, megvitatták a lázadás után kialakult helyzetet, és a további együttműködés formáit, különös tekintettel a nagy hatótávolságú fegyverek szállítására.

- Közlemény formájában ismét kérte a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást Oroszországra.

- Bejelentette, hogy ismét pozitív megbeszélést folytatott Justin Trudeau kanadai kormányfővel és Andrzej Duda lengyel elnökkel Ukrajna további védekezésében nyújtandó segítségről.

- A frontról hazatérő ukrán katonák beszámolója szerint a Wagner felkelés észrevehetően nem befolyásolta a harcok alakulását Bahmutnál és Kliscsikivkánál. Oroszország folytatta a támadásokat a frontokon.

Oleg Reznikov ukrán védelmi miniszter egyeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, aki megállapította, hogy "meggyengültek az orosz hatóságok, és Oroszországnak a saját belső problémáira kellene koncentrálnia".

- Támogatását fejezte ki Kína az orosz vezetésnek az Oroszországban kialakult helyzet stabilizálására irányuló erőfeszítéseiben, és megerősítette, hogy érdekelt Oroszország egységének és további fejlődédének megerősítésében - az orosz külügyminisztérium közlése szerint. A kínai külügyminisztérium szerint "Kína Oroszország nemzeti stabilitásában érdekelt".

- Orosz tisztségviselők szerint a Wagner-felkelés nyomán több út és épület is megrongálódott: Rosztovban tízezer négyzetméter út sérült meg a nehéz harci járművek miatt.