Háború: aligha számított bárki is erre - egy orosz településen az ukránok kitűzték a saját zászlójukat

Hírek2024. aug. 12.D.J.

Ez történt az ukrán háború 900-dik napján:

- Ukrán források szerint több ezer katonát vezényeltek az oroszországi Kurszk tartományba, az ukrán betörés miatt. Egy ukrán biztonsági tisztviselő az Agence France-Presse hírügynökségnek azt mondta, hogy az offenzíva egyik célja Oroszország destabilizálása. Továbbra sem világos, hogy a művelet középtávon mennyire lesz fenntartható.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy meghiúsította az ukrán "mozgó csoportok" támadásait három faluban - Tolpino, Zsuravli, Obscsij Kolodez -, amelyek mindegyike úgy 24 kilométerre van a határtól. Egy ukránbarát Telegram-csatorna közzétett egy videót, amelyen katonák zászlót tűztek ki egy épület fölé az orosz Guevo faluban, néhány kilométerre a határon belül

és 11 kilométerre délre Szudzsától, az egyik első településtől, amelyet a betörés során elértek.

Zelenszkij vasárnap esti beszédében a támadást kommentálva azt mondta, hogy Oroszország a nyár folyamán a nyugati Kurszki régióból közel 2000 határon átnyúló csapást mért az ukrajnai Szumi területére, ami "méltányos" választ érdemel.

- A Kijevet ért orosz drón- és rakétatámadásban az éjszaka meghalt egy 35 éves férfi és a négy éves fia. Oroszország négy ballisztikus rakétával és 57 Shahed drónnal támadta Ukrajnát - közölte az ukrán légierő. A légvédelem a drónok közül 53-at lelőtt.

Zelenszkij szerint a rakéta, amely halálos áldozatokat követelt, észak-koreai volt. "Szakértőink pontosan azonosították a rakéta típusát, és pontosan tudjuk az orosz területnek azt a részét, ahonnan indították" - mondta vasárnap esti beszédében.

- Oroszországban Kurszk területi kormányzója közölte, hogy az orosz légvédelem által lelőtt ukrán rakéta egy lakóházra zuhant, 15 embert megsebesítve. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az éjszaka folyamán

35 drónt lőttek le Kurszk, Voronyezs, Belgorod, Brjanszk és Orjol régiók felett.

- Eloltották a fő tüzet az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben - jelentette hétfőn kora reggel az orosz Tass állami hírügynökség a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalatra hivatkozva. Az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében közölte, hogy az egyik hűtőtorony és más berendezések megsérültek.

A Tass szintén a Roszatom közleményére hivatkozva jelentette, hogy az egyik hűtőtorony megsérült. Állítólag ez nem egy működő torony volt.

Moszkva és Kijev egymást vádolta a tűz keletkezésével. 

Zelenszkij azt mondta, hogy a sugárzási mutatók "normálisak". Hozzátette: "De amíg orosz terroristák tartják ellenőrzésük alatt az atomerőművet, addig a helyzet nem normális, és nem is lehet normális".