Háború: az óriási veszteségek miatt Oroszország nem tud nagyobb, új támadást indítani

Hírek2024. júl. 10.D.J.

Ez történt az ukrán háború 867-dik napján:

- Oroszországnak nincs elegendő lőszere és csapata ahhoz, hogy nagyobb offenzívát indítson Ukrajnában. 

Moszkva "nagyon nagy" veszteségeket szenvedett el azért, hogy kis területi nyereségekre tegyen szert.

Emberhiányban szenvedő, tapasztalatlan egységeket rendelt ki olyan területekre, ahol irreális célokat kell elérni.

Egy nagyobb támadáshoz eleve több lőszert kellene beszereznie beszállítóitól, például Irántól és Észak-Koreától - közölték újságírókkal egy keddi NATO-tájékoztatón.

- Joe Biden üdvözölte a NATO-tagállamokat a washingtoni csúcstalálkozón, arra figyelmeztetve, hogy "[Vlagyimir] Putyin nem kevesebbet akar, mint Ukrajna teljes leigázását... és Ukrajna letörlését a térképről. Ukrajna meg tudja és meg is fogja állítani Putyint".

Biden bejelentette, hogy a NATO öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát. "Összességében Ukrajna a következő egy év során több száz további elfogórendszert kap, amelyek segítenek megvédeni az ukrán városokat az orosz rakétákkal szemben" - mondta Biden.

Az Egyesült Államok, Németország és Románia további Patriot légvédelmi rendszereket küld, míg a Hollandia által adományozott Patriot-alkatrészek egy újabb üteg működését teszik lehetővé - olvasható az Egyesült Államok, Hollandia, Németország, Olaszország és Románia vezetőinek nyilatkozatában. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök jóváhagyta

egy olasz-francia SAMP/T légvédelmi rendszer adományozását.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Washingtonba érkezett, és kijelentette, hogy "harcolni fog" azért, hogy a NATO megerősítse az ukrán légvédelmet, és több F-16-os vadászrepülőgéppel lássa el. Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan elmondta, hogy a NATO új katonai parancsnokságot jelent be Németországban az ukrán csapatok kiképzésére és felszerelésére, és magas rangú képviselőt nevez ki Kijevben.

- India miniszterelnöke, Narendra Modi egy nappal a kijevi gyermekkórház elleni halálos csapás után Vlagyimir Putyinnak azt mondta, hogy az ártatlan gyermekek halála fájdalmas és félelmetes. "Legyen szó háborúról, konfliktusról vagy terrortámadásról, minden embernek, aki hisz az emberségben, fájdalmat okoz, ha életek vesznek oda" - mondta Modi.

A halálos kórházi csapást valószínűleg egy orosz rakéta közvetlen találata okozta - mondta Danielle Bell, az ENSZ emberi jogi megfigyelő missziójának ukrajnai vezetője.

India Oroszországgal való kapcsolata lehetőséget ad arra, hogy felszólítsa Vlagyimir Putyint az Ukrajnával folytatott háború befejezésére - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

- Tisztviselők közölték, hogy legalább 42 ember halt meg Ukrajna-szerte az orosz támadásokban. Zelenszkij elmondta, hogy 64 embert szállítottak kórházba a fővárosban, emellett 28-at Krivij Rihben és hatot Dnyipróban - mindkettő Közép-Ukrajnában.

- Ukrán drónok támadtak meg egy orosz olajfinomítót, egy katonai repülőteret és egy elektromos alállomást a kijevi biztonsági és katonai hírszerző ügynökségek közös műveletében - közölte egy biztonsági forrás a Reutersnek, aki szerint a támadások az Oroszország déli részén fekvő Asztrahán régióban lévő Ahtubinszki repülőteret, a Volgográdi régióban lévő olajfinomítót és

a Rosztovi régióban lévő villamosenergia-alállomást érték.

- Oroszország azt állította, elfoglalta a kelet-ukrajnai Jasznobrodivka falut az oroszok kezén lévő Donyeck város közelében.