"Barbár, sokkoló, iszonyatos háborús bűn": Rendkívüli ülést hív össze az ENSZ a kijevi gyerekkórház elleni orosz támadás után

Hírek2024. júl. 9.Növekedés.hu

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester gyásznapot rendelt el a legnagyobb gyermekkórházat ért tegnapi orosz rakétatámadások után. Minden középületen félárbócra eresztik a zászlókat és elhalasztják a koncerteket, szórakoztató programokat - írja a Guardian.

Az orosz-ukrán háború kezdete óta a tegnapi rakétatámadás volt az egyik legpusztítóbb, több tucat ember vesztette életét.

A fővárosban 22 ember halt meg az orosz támadás-sorozat következtében, országszerte pedig 36 áldozatról számoltak be.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramra írt üzenetében kifejtette, hogy az oroszok tudják, milyen célpontra lőnek a rakétákkal, és felelniük kell a gyerekek, civilek és az emberiség ellen elkövetett bűncselekményekért.A támadás után Joe Biden amerikai elnök új intézkedéseket ígért Ukrajna légvédelmének erősítéséért. A NATO csúcstalálkozó előtt kiadott közleményében történelmi segélycsomag bemutatását vázolta, melynek fő eleme Ukrajna légvédelmének segítése Patriot rakétákkal.

Az ENSZ és a nyugati országok is elítélték a hétfői orosz támadást, amely rákos megbetegedéssel kezelt gyermekek ellen irányult. Antonio Tajani olasz külügyminiszter szerint háborús bűntettet követett el Moszkva, António Guterres ENSZ főtitkár pedig sokkolónak nevezte az eseményeket. Justin Trudeau kanadai kormányfő iszonyatosnak nevezte az eseményeket.

A francia külügyminisztérium barbár cselekedetnek minősítette a gyerekkórház elleni célzott támadást.

Oroszország szerint az ukrán légvédelem a felelős a hétfői támadásért, Moszkva szerint csak katonai célpontokat vettek tűz alá.Szemtanúk szerint vesebetegséggel kezelt gyermekeket kellett kimenekíteni a kórház ablakain keresztül, a dialíziskezeléseket félbeszakítva.

Több gyermeket csak pár perccel a becsapódás előtt sikerült kimenteni, az évente 20 ezer beteget ellátó kórház teteje és a födém beszakadt, és a műtők is használhatatlanná váltak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ül össze Nagy-Britannia, Franciaország, Ecuador, Szlovénia és az Egyesült Államok kérésére.

Az oroszországi Rosztovban kigyulladt egy energiaellátó központ ukrán dróntámadások következtében – számol be a Guardian.