Háború: az orosz haderő büszkeségeit sorra lövik ki az ukránok

Hírek2024. márc. 27.D.J.

Ez történt az ukrán háború 762-dik napján:

- Ukrajna haditengerészete kedden azt állította, hogy a Fekete-tengeren az összes orosz hadihajó egyharmadát elsüllyesztette vagy harcképtelenné tette a háború alig több mint két éve alatt.

Dmytro Pletenchuk, a haditengerészet munkatársa elmondta, hogy a legutóbbi csapás szombat este a Kosztyantyin Olsanszkij orosz kétéltű partraszálló hajót érte, amely az Oroszország által megszállt Krímben, Szevasztopolban dokkolt.

A hajó ukrán volt, mielőtt 2014-ben Oroszország elfoglalta volna.

Pletencsuk korábban bejelentette, hogy a szombati csapásban két másik, ugyanilyen típusú partraszálló hajó, az Azov és a Jamal is megsérült az Ivan Hurs felderítőhajóval együtt. Elmondása szerint a hétvégi támadás, amely során ukrán gyártmányú Neptun rakétákat használtak, szevasztopoli kikötői létesítményeket és egy olajraktárat is érintett.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkárát, Olekszij Danilovot, és helyére az 51 éves Olekszandr Lityvinenko, a külföldi hírszerző szolgálat vezetője került. Danilov 2019 októbere óta volt a tanács titkára. Zelenszkij elmondta, hogy Danilovot új feladatokra helyezik át, a részleteket később hozzák nyilvánosságra.

- Ukrajna újabb légitámadásokat intézett a határon túli Belgorod ellen Oroszországon belül. A régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov azt állította, hogy a légvédelem 18 beérkező célpontot támadott.

- A NATO fontolóra veszi, hogy a határaihoz túl közel tévedő orosz rakétákat lelövi - mondta Andrzej Szejna lengyel külügyminiszter-helyettes az RMF24 lengyel médiának. A lengyel fegyveres erők szerint Oroszország vasárnap reggel megsértette Lengyelország légterét egy cirkálórakétával, amelyet nyugat-ukrajnai célpontokra lőtt ki.

- Az ukrán kormány még több pénzt önt a védelmi iparba, és 2024-re közel 1,4 milliárd dollárt szán a költségvetésben a fegyverek fejlesztésére - hússzor többet, mint Oroszország teljes körű inváziója előtt - jelentette az Associated Press.

A fegyverek nagy részét a magántulajdonban lévő gyárakból vásárolják, amelyek országszerte egyre nagyobb számban jelennek meg, mint például egy nyugat-ukrajnai aknavetőgyár, amely havonta nagyjából 20 000 lövedéket gyárt.

A munkaerőhiány enyhítésére a kormány felmentette a hadiipari dolgozókat a katonai szolgálat alól.

- A tavalyi évhez képest Ukrajna aknavető lövedék-gyártása mintegy negyvenszeresére nőtt, a tüzérségi lőszerek gyártása pedig majdnem megháromszorozódott - mondta Olekszandr Kamysin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere. A drónokkal foglalkozó startupok is fellendültek, a kormány a védelmi költségvetésen felül nagyjából 1 milliárd dollárt fordít erre a célra.

- Ukrajna nem tudná legyőzni Oroszországot a Nyugat masszív támogatása nélkül - mondta Trevor Taylor, a londoni székhelyű Royal United Services Institute kutatója. "Ukrajna nem képes előállítani az összes olyan lőszert, amelyre szüksége van ehhez a harchoz".

- Az ukrán biztonságiak letartóztattak két embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Oroszországnak akartak segíteni, mivel megpróbáltak felrobbantani egy vasútvonalat, amelyet a front fegyverellátására használtak - közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU).

Az őrizetbe vett személyek, akik Kijev és Harkiv régióból származnak, a Poltava régió központjában lévő vasútvonal mellett helyeztek el robbanószerkezetet, és azt tervezték, hogy távolról felrobbantják, de tetten érték őket - közölte az SBU.

- Harkivban és a délkeleti zaporizzsjai terület egyes részein 200 ezer ember maradt áram nélkül az ország energetikai infrastruktúrája ellen múlt pénteken elkövetett támadások után. A jelentések szerint Ukrajna fekete-tengeri kikötővárosában, Odesszában is vészhelyzeti áramkimaradásokat vezettek be.