Putyin a Kremlben is egyedül maradhat a moszkvai merénylet ügyében

Elemzések2024. márc. 27.F. P.

Az orosz elnök mindenképpen Ukrajnára és a mögötte álló nyugati hatalmakra akarja fogni a koncerttermi merényletet, de még közvetlen munkatársai sem csatlakoznak hozzá, miután az erről tartott megbeszélésen egyértelmű volt, hogy nincsenek Ukrajnához kötődő szálak.

Putyin munkatársai nemcsak az Ukrajna és a nyugat elleni vád képtelen mivoltáról vannak meggyőződve, hanem az is sokkolta őket, hogy a biztonségi szolgálatok képtelenek voltak megakadályozni a koncerttermi támadást, pláne, hogy ennek lehetőségéről még amerikai figyelmeztetést is kapott a Kreml.

Szinte senki nem hiszi az elnöki narratívát

Még ha ezt félrevezetésnek, ellenséges elterelő műveletnek is ítélte az orosz elnök (mint egykor a Sztálin az országa ellen küszöbön álló hitleri támadást), annyit megtehetett volna, hogy fokozza a biztonsági intézkedéseket, különösen a koncerthelyszíneken, esetleg minden olyan rendezvényen, ahol több száz ember gyűlik össze egy zárt teremben.

Minderről Kreml-beli forrásokból, illetve az ott komoly pozícióban lévőkkel kapcsolatot tartó, magukat megnevezni érthető módon nem kívánó emberektől kapott tájékoztatást a Bloomberg. Hozzátették, hogy az orosz politikai és gazdasági elitben szinte senki nem hiszi, hogy Ukrajna lenne a merénylet mögött.

Mindemellett minden józan gondolkodó ember tisztában van vele, hogy ha kiderülne, hogy akár Ukrajnának, akár a nyugati államoknak köze lenne ilyen értelmetlen, brutális mészárláshoz, ahol civilek az áldozatok, morálisan azonnal elvesztenék a háborút. 

Letorkolta a titkosszolgálatokat

A Bloomberg értesülései szerint egy megbeszélésen, ahol Putyin és biztonsági/titkosszolgálati vezetők vettek részt, azok hiába közölték, hogy eddig nincs konkrét nyom, Putyin erőltetni kezdte, hogy az USA megpróbálja meggyőzni szövetségeseit és a világ más országait, hogy Kijevnek nincs köze a merénylethez.

Putyin azt is felvetette nekik, hogy miért támadnák az iszlamisták Oroszországot, amikor korrekt megoldást támogat a közel-keleti konfliktusban (kérdés, ezen mit ért), és hogy miért követnének el ilyet pont ramadán idején.

Az orosz célpontok elleni iszlamista támadásoknak nagy múltja van a Szovjetunió megszűnése óta, és az okok, amiért ezeket elkövetik, ugyanúgy fennállnak.

A szélsőséges iszlamistáknak Putyin Oroszországa ugyanaz, mint a nyugat: keresztény imperialista hatalom,

aki katonailag beavatkozott Szíriában, egykor Afganisztánban, és ráadásul nem engedi függetlenedni az oroszok által szinte egyáltalán nem lakott Csecsenföldet, Ingusétiát és Dagesztánt.

Az elnök által erőltetett makacs, bizonyítékok nélküli vádnak az a hátránya megvan Oroszország számára, hogy ugyanilyen alapon Ukrajna felvetheti, hogy orosz hamis zászlós műveletről volt szó: egyik állítás ugyanolyan képtelennek tűnik, mint a másik.

A lelkes támogatók

Putyinhoz így csak néhány hűséges társa csatlakozik, akik bármiben egyetértenek vele, ha kell, és így abban bíznak, hogy fel tudják rázni az orosz közvéleményt, és például el tudnak fogadtatni egy komolyabb mozgósítást.

Ilyen például Oroszország biztonsági tanácsának elnöke, aki riporterek azon kérdésére, hogy az Iszlám Állam vagy Ukrajna az elkövető, azt válaszolta, hogy természetesen Ukrajna.

Az orosz parlament alsóházának elnöke is lelkesen csatlakozott, a következőket mondta: "A terroristák, és a mögöttük álló véres ukrán rezsim, valamint Washington és Brüsszel abban bízik, hogy ilyen merénylettel meg tudja osztani társadalmunkat". 

Elnöki parancsot teljesítenek

Az orosz titkosszolgálatok szakértője, Andrej Szoldatov szerint a szolgálatok vezetői tudják, hogy az Iszlám Állam a megrendelő, de nincs más lehetőségük, mint Putyin parancsát követve megpróbálni valamilyen ukrán vagy nyugati érintettséget kitalálni.

Putyin a merénylet előtt 3 nappal találkozott a biztonsági szolgálatok vezetőivel, és amikor szóba került az amerikai figyelmeztetés, miszerint bármely pillanatban támadás várható tömegrendezvények, például koncertek helyszínén, akkor Putyin csak annyit reagált erre, hogy ez csak egy, az orosz társadalom destabilizálására irányuló amerikai kísérlet, ne vegyék komolyan. 

Lukasenka is cáfolt

Még Putyin legközelebbi szövetségese, a belarusz elnök is ellenmondó állítást tett az ügyben egy keddi nyilatkozatában, melyről a belarusz állami Belta hírügynökség számolt be. Elmondta, hogy a merénylet elkövetői Balarusz felé próbáltak először menekülni, de amikor látták, hogy meg van erősítve a határ, döntöttek úgy, hogy Ukrajna felé próbálkoznak.