Háború: az orosz haderő egyre jobban kiszorul délen és keleten

Hírek2022. nov. 8.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 257-dik napján:

- Délen és keleten az ukrán csapatok folyamatosan egyre jobban visszaszorítják az orosz haderőt – állítja Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij, aki szerint az oroszok közül naponta több százan halnak meg.

- Mivel csökkenteni kívánják az orosz rakéta- és dróntámadások által megrongált energetikai infrastruktúra terhelését az ukránok újabb áramszünetekre készülnek. A folyamatos áramkimaradások egyre rutinszerűbbé válnak azután, hogy a támadók csapásai október 10. óta megrongálták az energetikai infrastruktúra 40 százalékát.

- Ukrán beszámolók szerint az orosz csapatok kifosztják és elfoglalják az üres otthonokat a déli Herszon városában, hogy felkészüljenek az utcai harcokra.

Az ostrom mindkét fél előrejelzése szerint a háború egyik legfontosabb ütközete lesz.

- Ukrajna elnökének egyik főtanácsadója azt mondta, Kijev soha nem utasította el a tárgyalásokat Moszkvával. Ám Mikhajlo Podoljak a Twitteren azt mondta, hogy Oroszországnak először ki kell vonnia a csapatait Ukrajnából. „Putyin készen áll? Nyilvánvalóan nem. Ezért konstruktívan értékeljük: beszélni fogunk a következő vezetővel.”

- Zelenszkij hétfőn szorgalmazta, hogy Izrael és Ukrajna fűzzék szorosabbra a biztonsági kapcsolataikat, mondván, mindkét országnak hasonló fenyegetésekkel kell szembenéznie.

- Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan állítólag titokban egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel bizalmasaival, hogy csökkentse annak a kockázatát, hogy az ukrajnai háború nukleáris konfliktussá fajuljon.

- Iránban belső nézeteltérés alakult ki az Oroszországnak átadott halálos drónok szállítása körül. Egy prominens konzervatív vallási vezető azt mondta, Oroszország a háború egyértelmű agresszora, és a fegyverszállítmányokat le kell állítani.

- Észak-Korea állítja, hogy soha nem kötöttek fegyverüzletet Oroszországgal – jelentette az észak-koreai állami média.

- Az oroszok az általuk megszállt Herszon megyében le fogják kapcsolni a távközlési hálózatot és az áramellátást, hogy az embereket az életkörülmények lerontásával távozásra kényszerítsék - írta hétfő esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar. 

- Ismert kozmetikai márkák úgymint a Lancome, a Redken, az Yves Saint Laurent, a Giorgio Armani és a Kérastase forgalmazói úgy döntöttek, hogy ismét szállítanak Oroszországba - közölte hétfőn az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium sajtószolgálata.

- Mintegy 80 ezer, a részleges mozgósítás során fegyverbe állított katona tartózkodik jelenleg az ukrajnai "különleges hadművelet" övezetében,

közülük 50 ezren részt vesznek a harci cselekményekben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

- Öt stratégiai jelentőségű vállalatot államosítottak Ukrajnában, az ukrán védelmi minisztérium felügyelete alá helyezték őket - közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.