Berendezkedhetünk a 400-as forintra? Mi kell a tartós erősödéshez?

Elemzések2022. nov. 8.HP

Három dolog kell az erős forinthoz: az energiaválság rendeződése, az uniós források beérkezése és az amerikai kamatemelési ciklus lassulása. Ezen tényezőkből adódna továbbá az ország külső finanszírozási helyzetének javulása, ami szintén kulcsfontosságú a hazai fizetőeszköz megítélése szempontjából. A forint jelenleg lényegesen gyengébb a fundamentálisan indokolt szinteknél, miközben nálunk a legmagasabbak a reálkamatok a régióban. Ez folyamatos felértékelődési nyomás alá helyezi a forintot. A kockázatok mérséklődésével újra tartósan 400 forint alá eshet az euró/forint árfolyam. Jelenleg is a lélektani 400-as szintnél billeg a kurzus.

Múlt péntek óta jelentős forinterősödés bontakozott ki, és hétfőn az euró és a dollár ára is a 400 forintos szint alá esett. Ahhoz, hogy tartható legyen az erősebb árfolyam, számos kockázatnak kell hosszabb távon is mérséklődnie.

Európai gázár

A holland tőzsdén jegyzett gázárak harmadukra estek vissza az augusztusi csúcsértékekről. Ez a már megvásárolt, tározókban lévő gáz árán ugyan nem változtat, de a kilátások határozottan kedvezőbbé váltak.

Amennyiben mérsékeltebb szinten alakul a földgáz nemzetközi árfolyama, abban az esetben alacsonyabb lehet a költségvetési hiány és a folyó fizetési mérleg hiánya, ami pedig forinterősítő hatású.

A folyó fizetési mérleg alszámlái jellemzően többletesek, egyedül az energiaegyenlegen keletkezik hazánknak jelentős hiánya. Magyarország energiaszámlája az év végéig durván havi egymilliárd eurót tehet ki.

Alacsonyabb gázárak esetén a lakosságnak is több pénze maradna, ami a háztartások fogyasztását és végeredményben a gazdasági növekedést fokozná. Ez szintén forinterősítő hatású lenne.

Uniós források

Ahogy korábbi írásunkban rámutattunk, az uniós források a gazdasági növekedéshez megközelítőleg 1 százalékpontot adnak hozzá évente átlagosan.

A források lehívása azonban nem egyenletes.

Attól függően, hogy milyen ütemben és milyen projektekre használjuk fel a forrásokat, egy-egy aktívabb évben akár 2-3 százalékponttal is magasabb a GDP növekedésünk. Emiatt uniós források nélkül lehetnének olyan évek, amikor nem lenne növekedés

Emellett az uniós pénzek a tőkemérleg egyenlegét is érdemben javítanák, ami végeredményben az ország külső finanszírozási pozícióját erősíteni. A jelenlegi helyzetben ez kulcsfontosságú lenne a forint árfolyamának szempontjából.

Amennyiben kedvező megállapodás születne az uniós forrásokról és a helyreállítási alapról, akkor az euró/forint árfolyam akár 15-20 forintot is süllyedhetne.

Fed kamatemelési ciklusa

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lendületes kamatemelési ciklust folytat, miután 40 éves csúcsra ugrott az infláció az Egyesült Államokban.

A Fed iránymutatása szerint 2023-ban várhatóan 4,6 százalékig emelkedhet az irányadó kamatláb.

Amennyiben egyértelmű jelzést adna az amerikai jegybank, hogy megáll a szigorítási ciklussal, az érdemben erősítené a kockázati étvágyat. Utóbbiból pedig profitálhatnának a régiós devizák, köztük a forint is. Sőt, főleg a forint, figyelembe véve, hogy milyen mértékben túl lett adva az elmúlt időszakban.

euró/forint árfolyam alakulása

euró/forint árfolyam alakulása

Forrás: Investing.com

Hazai kamatszint

Az MNB 18 százalékra emelte az irányadó kamatlábat hazánkban. A régióban így messze Magyarországon a legnagyobbak a reálkamatlábak. Ez folyamatos felértékelődési nyomás alá helyezi a forintot.

Háborús kockázatok

Végezetül a geopolitikai kockázatok és a szankciós politikák enyhülése is jelentősen növelné a kockázati étvágyat és a gazdasági teljesítményt az egész régióban. Az enyhülés egyik nyertese a forint lehetne.