Háború: az orosz hadihajók visszavonulnak a bázisaikra

Hírek2023. nov. 29.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 643-dik napján:

- A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint az óriási vihar, amely hétfőre több mint 2 millió ember áramellátását szakította meg Oroszországban és Ukrajnában arra kényszerítette Oroszországot, hogy valamennyi hadihajóját a Fekete-tengeren visszarendelje a bázisaira. Problémát jelent, hogy a vihar szétszórta a tengeri aknákat.

Arról is érkeztek jelentések, hogy a vihar megrongálta a part menti területek vasúti pályáit, ami hatással lehet az orosz hadsereg logisztikai képességeire a megszállt Krímben és Dél-Ukrajnában - közölte az ISW.

A károk befolyásolták "az ukrajnai frontvonal mentén zajló katonai műveletek tempóját", de nem állították le azokat teljesen.

"A krasznodari régióban teljesen helyreállt az áramellátás, az Ukrajnától elcsatolt Krímben pedig a távfűtés" - közölte kedden az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma a Telegramon.

- Marianna Budanovát, az ukrán hírszerzés vezetőjének, Kijlo Budanovnak a feleségét megmérgezték, és kórházban kezelik - erősítette meg az ukrán katonai hírszerzés egyik tisztviselője. A nő állítólag azután lett rosszul, hogy "nehézfémekkel" szennyezett ételt evett.

- A brit védelmi minisztérium egy hírszerzési frissítésben közölte, hogy Oroszország kisebb előrenyomulást hajtott végre az Avdijivka bekerítésére tett kísérlet részeként. Viszont Ukrajna továbbra is képes a város ellátására.

- Az EU beleegyezett abba, hogy több mint négyszeresére emeli az ukrán katonák kiképzésére fordított összeget, közel 200 millió eurós többletbefektetéssel - jelentette az AFP.

- Az amerikai szenátus már a jövő héten megkezdi az Izraelnek és Ukrajnának nyújtott segélyt tartalmazó törvényjavaslat tárgyalását - közölte kedden Chuck Schumer, a demokrata többség vezetője, hozzátéve, hogy a segélytörvényre akkor is szükség van, ha nem születik megállapodás a republikánusokkal, akik az amerikai határvédelemhez kapcsolódó kiadások növelését követelik.

- Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.

- Reményét fejezte ki kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának, "mert ez az Egyesült Államok biztonsági érdeke".

A NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve Stoltenberg kifejtette a jelen lévő újságíróknak: az ukrán fegyveres erők bátorsága, elszántsága, ügyessége lenyűgözte az egész világot, mivel vissza tudták szorítani az orosz erőket északon, keleten és délen,

és felszabadították azon területek körülbelül a felét, amelyet Oroszország a háború elején elfoglalt.