A CIA és a Moszad első embere szervezi a túszmentést

Hírek2023. nov. 29.F. T.

Nem aprózzák el a gázai tűzszünet és az izraeli túszok elengedésének megszervezését: az amerikai és az izraeli kémfőnök mellett az egyiptomi titkosszolgálat vezetője is megjelent Katarban, hogy részt vegynek a tűzszünet fenntartását célzó közvetett tárgyalásokon.

A világ vezető titkosszolgálatai legmagasabb szinten képviseltetik magukat a ma lejáró, egyszer már meghosszabbított gázai tűzszünet további kiterjesztéséről szóló tárgyalásokon Katarban, ahol a kis ország képviselői kapcsolatot tartanak a Hamász terrorszervezettel, és gyakorlatilag ők az egyetlenek, akik tárgyalni tudnak velük.

Legmagasabb szint

A kémfőnökök közvetlen jelenléte páratlan esemény:

így tudják megoldani, hogy azonnal reagálni tudjanak bámilyen javaslatra, illetve minimális konzultáció mellett gyorsan döntést hozhassanak. Erre pedig égető szükség van, hisz végzetes lehet bármilyen félreértés: a harcok azonnali kiújulását és a túszok kiszabadulásának ellehetetlenülését hozhatja. Márpedig most látszik, hogy minden résztvevőnek létfontosságú a folyamat fenntartása.

Izrael saját polgárait igyekszik kiszabadítani, de ezt úgy érte el, hogy óriási csapást mért a Hamászra, sok vezetőjét likvidálta, így a szervezet kénytelen tárgyalni és a túszokat elengedni, hogy levegőhöz jusson. Az Egyesült Államoknak ugyancsak kulcsfontosságú, hogy diplomáciai sikert tudjon felmutatni, Egyiptom szomszéd lévén pedig közvetlenül érintett a folyamatban: az ő terültén zajlik a túszok átadása.

Kölcsönös érdek

A szerdán lejáró tűzszünet meghosszabbítására a The Guardian szerint jó esély van: izraeli oldalról az a feltétele, hogy szerda estig teljesüljenek az eddigi feltételek, vagyis a megegyezés szerint túszok kiszabaduljanak. A következő feltétel, hogy a további tűzszünet minden napján legalább 10 túszt elengedjenek, elsőként a még fogságban lévő nőket és a gyerekeket, utána a férfiakat, köztük az izraeli katonákat.

A Hamász részéről is igyekezet mutatkozik a tűzszünet mindenáron való meghosszabbítására, akár azon az áron is, hogy a túszok elengedésével megszűnik zsarolási potenciáljuk. Ennek feltehetően az az oka, hogy katonailag meggyengültek, látják, hogy semmilyen esélyük nincs az izraeli hadsereggel szemben. Nem zárható ki, hogy ha az összes túszt elengedik, akkor valamilyen

kiterjesztett tűzszünetre, esetleg kompromisszumos békekötésre is sor kerülhet.

Békekeresés

Az nem tűnik valószínűnek, hogy Izrael eltűrné további jelenlétüket Gázában, de a kémfőnökök mérlegelhetnek más megoldást, mint például önkéntes távozásukat más, őket befogadó országba. Az látszik, hogy nagy a nemzetközi nyomás a háború befejezésére, a Hamász pedig katonailag bukásra áll, így mindkét oldal érdekelt lehet egy kompromisszumos megoldásban.