Háború: az orosz medve előretört - bevettek egy újabb települést

Hírek2024. márc. 24.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 759-dik napján:

- Moszkva újabb területi győzelmet aratott az ukrán erők felett az ország keleti részén. Az orosz hadsereg közölte, hogy szombaton elfoglalta az ukrán Ivanivske falut - a 10 hónappal ezelőtt elfoglalt Bahmut városától nyugatra.

Az orosz erők az elmúlt hetekben egy sor front menti települést vettek ellenőrzésük alá, miközben az ukrán erők csapat- és lőszerhiányban szenvednek.

- Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint Vlagyimir Putyin és mások Ukrajnára próbálják hárítani a moszkvai koncertteremben történt mészárlás felelősségét. Az orosz elnök bizonyítékok nélkül azt állította, hogy Ukrajna együttműködött a péntek este legalább 133 embert lemészároló terrorista gyanúsítottakkal.

Zelenszkij szombaton azt mondta, "teljesen kiszámítható", hogy Putyin 24 órán át hallgatott, mielőtt megpróbálta Ukrajnához kötni az ámokfutást. Kijev tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz, amelyért az Iszlám Állam csoport vállalta a felelősséget.

- Az Ukrajnával szomszédos orosz határ menti Belgorod régiót ért több ukrán légitámadásban két ember meghalt és legalább hét megsebesült - közölte a régió kormányzója. Keletebbre, a Szamara régiót ért dróntámadás tüzet okozott egy nagy olajfinomítóban, ami a legutóbbi az orosz energiaipar elleni támadások sorozatában.

Belgorod kormányzója, Vjacseszlav Gladkov elmondta, hogy két regionális körzetet, valamint Belgorod városát drón- és légitámadások érték.

- Oroszország szombaton közölte, hogy megsemmisítette a Krímben található Szevasztopol városára kilőtt ukrán rakétákat. Szevasztopol kormányzója, Mihail Razvozsajev azonban később azt mondta, hogy a rakéták szilánkjai megöltek egy 65 éves lakost, négy másik ember pedig megsebesült. "Az utóbbi idők legnagyobb támadásának" nevezte az esetet.

- Ukrajnában az energetikai dolgozók még mindig az áramellátás helyreállításán dolgoznak egy nappal azután, hogy Kijev szerint Moszkva a háború alatt a legnagyobb támadást intézte az ország elektromos hálózata ellen - közölték a hatóságok szombaton.