Háború: az orosz parancsnoki lánccal óriási bajok lehetnek

Hírek2022. szept. 23.D.J.

Ez történt az ukrán háború 211-dik napján:

- A terepen tartózkodó tábornokoknak Putyin közvetlenül ad útmutatást – jelentette a CNN. A hírcsatornának nyilatkozó források szerint mindez "működésképtelen parancsnoki struktúrára utal".

- Az ukrán elnök felszólította az oroszokat, hogy álljanak ellen Putyin részleges katonai mozgósításának. „Eddig 55 ezer orosz katona halt meg ebben a hat hónapos háborúban… Több halottat akartok? Nem? Akkor tiltakozzatok, harcoljatok [a rendszer ellen], fussatok el, vagy adjátok meg magatokat” – mondta Zelenszkij.

- Azoknak az oroszoknak egy részét, akik a háború és a mozgosítás ellen tüntettek, besorozták a hadseregbe - közölte a független OVD-Info.

- A Finnországgal és Grúziával közös orosz határátkelőhelyeken megugrott a forgalom a mozgosítás után. A Moszkvából a legközelebbi külföldi helyszínekre induló egyirányú járatok árai átváltva 2 millió forint fölé emelkedtek. A következő napokra a legtöbb repülőjegy elkelt.

- Finnország korlátozni szeretné a beutazó orosz turisták számát.

- A Kreml szerint túlzóak azok a beszámolók, amelyek szerint a hadköteles korú férfiak tömegével hagyják el az országot. Azokat az értesüléseket, amelyek szerint az őrizetbe vett tüntetőket besorozták a Kreml szóvívője nem akarta cáfolni.

- A NATO elítélte azokat a készülő népszavazásokat, amelyeken keresztül Oroszország megszállt ukrán területeket csatolna magához.

- Orbán Viktor azt szeretné, ha az Európai Unió az év végéig feloldaná az Oroszországgal szembeni szankciókat.

- Azután, hogy lebonyolították a háború legnagyobb fogolycseréjét több mint kétszáz ukrán katona szabadulhatott ki az orosz fogságból. Több foglyon erőszakos kínzás jelei láthatóak -  közölte az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

- James Cleverly-t, Nagy-Britannia külügyminiszterét nem lepte meg, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kisétált az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséről. Cleverly szerint Lavrov nem akarta hallani, ahogy a tanács kollektíven elítéli Oroszországot.

- António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint „teljesen elfogadhatatlan”, hogy Oroszország nukleáris háborúval fenyegetőzik.  

Guterres azt is kijelentette, hogy Moszkva tervei az ukrán területek beolvasztására "sértik az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi jogot".

- Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Putyin mozgósítási rendeletének egyik kitétele szerint 1 millió tartalékos katonát fognak besorozni a háborúba.