Úgy tűnik, hogy az oroszok megoldást találtak az arany-problémájukra

Elemzések2022. szept. 18.BF

Bár Oroszország a világ egyik legnagyobb aranykitermelője, az ukrajnai inváziót követően több helyen is betiltották az orosz arany importját. Most azt tervezik, hogy saját nemesfémtőzsdét hoznak létre.

Oroszország a világ egyik legnagyobb aranykitermelője: a World Gold Council jelentése szerint

2021-ben mintegy 330 tonna aranyat termelt, ez a globális aranytermelés körülbelül kilenc százaléka.

Oroszország a világ aranytartalékainak mintegy 13 százalékát birtokolja.

Bár az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Japán, az EU és Svájc az orosz-ukrán háború kitörését követően betiltotta az orosz aranyexportot, vannak országok, akikre ez nincs hatással, sőt: a szakértők szerint a szankciók nem fogják tudni megakadályozni, hogy az orosz arany kielégítse a nemzetközi keresletet:

különösen a kínai és indiai vevőkre igaz, hogy inkább érdekli őket az, hogy mindenáron beszerezzék az aranyat, legyen szó bármilyen forrásról, mint hogy a nyugati korlátozásokat figyelembe vegyék.

A szankciók nem várt következménye az orosz-kínai kapcsolatok megerősödése lett, az orosz aranyipart gyakorlatilag a kínaiak pénzelik. Kínai vámadatokból kiderült, hogy

Kína júliusban 108,8 millió dollár értékben importált orosz aranyat. Ez 750 százalékos ugrás az azt megelőző havi 12,7 millió dollárhoz képest, és 4800 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti azonos hónapban jelentett 2,2 millió dollárhoz képest.

A múlt hónapban egyébként a piacvezető orosz aranybányász cég, a moszkvai Polyus kínai jüanban bocsátott ki kötvényeket.

Mindezek mellett Oroszország a tervek szerint saját nemesfémtőzsdét hozna létre, mivel a londoni nemesfémtőzsdének a szervezete (London Bullion Market Association; LBMA) tiltólistára tette őket.

Az ukrajnai háború kitörését követően az LBMA az akkreditáltak listájáról kivette az orosz aranyfinomítókat, és megtiltotta, hogy új termékeket értékesítsenek Londonban.

Oroszország pénzügyminisztériuma szerint "kritikus fontosságú" az új Moscow World Standard (MWS) létrehozása, hogy "normalizálják a nemesfémipar működését", és hogy legyen alternatívája a londoni szervezetnek. Oroszországban a nemesfémipar évente mintegy 25 milliárd dollárt tesz ki.