Háború: az oroszok bekeményítettek - rakétaesőt zúdítottak az ukránokra

Hírek2023. dec. 13.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 657-dik napján:

- Ukrajna fővárosát szerdán kora reggel rakétatámadás érte, amelynek következtében legalább 45-en megsérültek és több épület megrongálódott. Vitalij Kitschko kijevi polgármester a Telegramban közölte, hogy a keleti Dnyiprovszkij kerületben elfogott rakéták törmelékei hullottak le, és legalább 45 ember megsérült.

Tizennyolc embert, köztük két gyermeket kórházba szállítottak, míg 27 embert a helyszínen orvosi ellátásban részesítettek.

- Ukrajna legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetője, a Kyivstar közölte, hogy kedd reggel jelentős kibertámadás célpontja volt, amely átmenetileg kiiktatta a mobil- és internetjelet. A kibertámadás a kijevi régió több mint 75 településének légiriadó-rendszerét érintette - közölte a regionális katonai közigazgatás.

- A dél-ukrajnai orosz erők "jelentősen előrenyomultak" a Zaporizzsjai területen lévő Novopokrovka falu körül - közölték a moszkvai megszálló hatóságok.

- Egy titkosítás alól feloldott amerikai hírszerzési jelentés szerint az ukrajnai háború 315 ezer halott és sebesült katonájába került Oroszországnak, ami a konfliktus kezdetekor meglévő állomány közel 90 százaléka - közölte kedden egy, a hírszerzést jól ismerő forrás.

- Az Egyesült Államok újabb 200 millió dollár katonai támogatást juttat el Ukrajnába - jelentette be Joe Biden elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. 

A kétoldalú megbeszélést megelőzően újságírók előtt az Ukrajna további támogatását tartalmazó javaslatának elfogadását sürgette Joe Biden, és Volodimir Zelenszkij is annak gyors megszavazását kérte.

Joe Biden úgy fogalmazott, hogy a most hozott döntések a következő évtizedeket fogják meghatározni, különösen Európát illetően.

- Lengyelország követelni fogja a szabad világ teljes mozgósítását Ukrajna megsegítésére - jelentette ki Donald Tusk újonnan kinevezett miniszterelnök.

- Oroszországnak nincs joga választásokat tartani Ukrajna nemzetközileg elismert területein, az ilyen intézkedés súlyosan sérti az ENSZ Alapokmányát, valamint Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi épségét - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egy keddi közleményében.

- Írország csökkenteni fogja az újonnan érkező ukrajnai menekülteknek járó juttatásokat és lakhatási támogatást - közölte kedden a dublini kormány.

Az állami juttatásokat az eddigi heti 220 euróról (84 ezer forint) 38,8 euróra (15 ezer forint) mérséklik, és legfeljebb 90 napra korlátozzák azt az időt, amíg a menekültek állami szálláshelyeken maradhatnak.

- Dánia decemberben megtagadta Oroszországtól a jogsegélynyújtást az Északi Áramlat tengeri gázvezetékek elleni terrortámadások kivizsgálásához - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

- Megújította az orosz Államtanács összetételét kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, a testületbe az új orosz régiók vezetőit is kinevezte.

- Az év eleje óta 146 terrortámadást akadályoztak meg Oroszországban - jelentette be az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) keddi ülésén a testület elnöke, Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója,  aki szerint a terrorista jellegű bűncselekmények száma az amerikai és brit ellenőrzés alatt működő ukrán különleges szolgálatok aktivizálódásának eredményeként nőtt meg.