Háború: az oroszok bevetették a szuperrakétáikat

Hírek2024. jan. 3.D.J.

Ez történt az ukrán háború 678-dik napján:

- Tegnap összesen 10 Kinzhal hiperszonikus rakétát lőtt ki Oroszország Ukrajnára. Ha célba találtak volna annak "katasztrofális" következményei lettek volna – jelentette Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka, aki azt mondta: mindet hatástalanították még a célba érésük előtt.

- A Kijevet és az északkeleti Harkiv városát ért orosz rakéta- és dróncsapásokban kedden legalább öt ember meghalt, több tucatnyian pedig megsebesültek - közölték ukrán tisztviselők.

A támadások az áramellátást is érintették - közölték az ukrán hatóságok.

- Kijev polgármestere, Vitalij Klitschko elmondta, hogy Kijev Pecserszkij kerületében gázvezetékek sérültek meg, a főváros több kerületében pedig megszűnt az áram- és vízszolgáltatás. Harkivban a fűtés és a vízellátás sérült meg - mondta Ihor Terehov polgármester.

- Oroszország közölte, hogy véletlenül bombázott egy falut az Ukrajnához közeli, dél-voronyezsi régióban. Az orosz hírügynökségek által idézett közleményben az orosz hadsereg azt mondta, hogy "repülőgép lőszerek rendellenes kilövése történt a Voronyezsi területen fekvő Petropavlovka falu felett. Áldozatok nincsenek".

- Törökország közölte, hogy nem engedélyezi két brit aknakereső hajó áthaladását a Fekete-tenger felé vezető útvonalon.

- Egy ember meghalt és hét ember megsebesült kedden egy ukrán támadásban az oroszországi Belgorodban - állította az orosz védelmi minisztérium.

- Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a légvédelmi rendszerek, harci drónok és nagy hatótávolságú rakéták gyorsabb szállítását sürgette.

Minisztériuma szerint Kuleba felszólította Ukrajna nyugati partnereit, hogy az Ukrajnát érő újabb orosz csapásra "további légvédelmi rendszerek, mindenféle típusú harci drónok, 300+ km hatótávolságú rakéták szállításának felgyorsításával" válaszoljanak.