Újra a Donyec-medence vált a harcok epicentrumává - térképen a háború

Elemzések2022. dec. 11.Dajkó Ferenc Dániel

Herszon térségében a Dnyeper folyó két partján néznek farkasszemet az ellenséges csapatok. Bármelyik fél is indítana támadást, az óriási véráldozatokat követelne. A háború fókuszpontja ismét a Donyec-medencére helyeződött. Ezúttal az orosz csapatok kezdtek offenzívába. Kisebb sikereket már sikerült elérniük, néhány település újból megszállás alá került. Minden fronton változást hozhat, ha a tél folyamán megfagy a talaj. Térképen az ukrajnai háború.

Nagy áldozatokkal járna az átkelés

A tél beköszöntével az ukrajnai háborúban is komoly változások álltak be. Az ukrán hadsereg előretörése ősz végére megállt, miközben a védekező pozícióba kényszerült oroszok újra offenzívába kezdtek, illetve több fronton is stabilizálták az állásaikat.

Herszon térségében Ukrajna hatalmas területeket szerzett vissza a megszálló csapatoktól. A régió székhely visszafoglalása jelentette a déli ellentámadás csúcspontját, azóta azonban beálltak a frontvonalak, mi több Herszon városától délre a Dnyeper folyó deltavidékét sikeresen az ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg.

Jelenleg a Dnyeper választja el az ukrán és az orosz haderő által ellenőrzött területeket. A két hadsereg a folyó két partjáról néz egymással farkasszemet. A térségben jelenleg igen bizonytalan, hogy milyen irányban mozdulhat el a frontvonal. A Dnyeper jól védhető természetes határvonalként szolgál mindkét fél számára. A nagy őszi esőzések hatására megduzzadt folyón az átkelés komoly logisztikai műveletet igényel, miközben az esetleges támadónak folyamatos ellenséges tűz alatt kellene végrehajtania az átkelést. A folyón átívelő hidak rossz állapotban vannak, megrongálódtak, részben megsemmisültek. A Herszontól északra eső antonivkai híd is megrongálódott egy korábbi ukrán csapás során, így az átkelés ott sem megoldható. Emellett Nova Kakhovkánál is van egy átkelő, jelenleg egyik oldalát az ukránok, másik oldalát az oroszok ellenőrzik. A hidakkal szintén az a probléma, hogy sérülékeny, szűk keresztmetszetet jelentenek, hiszen egy offenzíva esetén bármelyik fél azonnal tűz alá venné a hidakat a rajta átkelő, kiszolgáltatott ellenséges csapatokkal együtt. A régióban korábban az ukrán ellentámadás folytatására lehetett számítani, viszont az ukrán csapatok megálltak Herszonnál. Ezzel lehetőséget teremtettek, hogy a várost feladó orosz csapatok a folyó vonalán megszervezzék a védelmet. A fentebb vázolt okokból, egy újabb ukrán támadás csak hatalmas véráldozatok árán lehetne kivitelezhető.

Orosz támadásra sincs pillanatnyilag komoly esély. Oroszország eddig nem remekelt a deszant műveletekben. A szükséges eszközpark sem biztos, hogy a rendelkezésükre áll a térségben, ráadásul az orosz seregek fókuszában sem ez a frontvonal áll. Herszon feladása is azt mutatja, Oroszországnak a régióban csak a Dnyeper vonalának a tartása a célja.

Térkép az ukrajnai háborúrólTérkép az ukrajnai háborúról

Észak-Keleten szintén megállt az ukrán ellentámadás, így ott is kérdéses melyik fél képes újabb offenzívát indítani.

Újra támadnak az orosz csapatok

A háború legizgalmasabb térsége most újból a Donbassz lett. Még a nyáron Oroszország meglepő gyorsasággal szerezte meg Szeverodonyeck és Luhanszk nagyvárosok felett az irányítást, így gyakorlatilag Luhanszk megye teljes területét elfoglalta. Ezután azonban az orosz offenzíva kifulladt. Az ukrán ellentámadások miatt az orosz támadó csapatokat át kellett csoportosítani másik hadszínterekre. Később az ukránok több területet, kisebb települést még vissza is szereztek. Oroszország azonban az ősszel újabb csapatösszevonásokat hajtott végre a Donyec-medencében, valamint a világháborúk óta nem látott védelmi rendszerek kiépítésébe kezdett. Novemberben pedig újabb offenzívát indítottak Bahmut fókusszal. A kulcsfontosságú várost eddig nem sikerült megszerezniük, a település körbezárása azonban megindult. Azóta az orosz tüzérség gyakorlatilag folyamatos össztűz alatt tartja szinte a teljes frontvonalat a Donbasszban. Néhány területen sikerült újból előre törniük. Yakovlivka és Bilohorivka településekre részben újra benyomultak. A legnagyobb sikerüknek Dibrova elfoglalása tekinthető.

Mást hozhat a tél, mint amire sokan számítanak

A háborúra mindent összevetve továbbra is kicsit a kivárás, a stagnálás jellemző. A fentebb leírt donbasszi műveletek intenzitása még mindig nem hasonlítható a nyárihoz. Az erőgyűjtés, a csapatösszevonások mindkét oldalon folyamatosak. Oroszország rakétaesővel próbálja megtörni az ukrán civil lakosságot, a téli hidegben az ukrán infrastruktúra ellen intézett támadásokkal. Ukrajna újabb nyugati fegyverszállítmányokkal erősít. A tél azonban sorsdöntő lesz. A hidegtől sokan a frontok beállását várják, a valóság azonban az, hogy ha megfagy a talaj és eltűnik az őszi sártenger, az inkább az események felgyorsulásához vezethet, a kérdés, hogy melyik fél tudja a maga javára fordítani a mostani helyzetet.