Háború: az oroszok komoly veszteségeket szenvedtek

Hírek2022. dec. 14.D.J./MTI

Ez történt kedden az ukrán háború 293-dik napján:

- Csaknem hatvan orosz katona vesztette életét, és mintegy száz sebesült meg a luhanszki régióban lévő Kagyijivka városában egy ukrán támadás következtében, ezenkívül az orosz erők veszteségeket szenvedtek Zaporizzsja térségében is - erősítette meg az ukrán vezérkar kedd esti helyzetjelentésében.

- Az Egyesült Államok a várakozások szerint Patriot rakétavédelmi rendszereket küld Ukrajnának. A döntést már a héten bejelenthetik.

- Több mint 1 milliárd eurót gyűjtöttek össze Ukrajna támogatására ezen a télen a párizsi segélykonferencián – mondta Catherine Colonna francia külügyminiszter.

- Az ukrán erők a hírek szerint megrongáltak egy kulcsfontosságú hidat Melitopol mellett. Az interneten megjelent egy videó, amely azt mutatja, hogy a híd két támasztéka megsérült a támadás során.

- Heves harcok zajlanak a Donyeck keleti régiójában. Moszkva azért küzd, hogy átvegye a teljes ellenőrzést a Donyeck és a Luhanszk régió felett.

- Moszkva azt javasolta Washingtonnak, hogy szabjanak felső határt a nagykövetségi alkalmazottak létszámának - közölte Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes.

- Több mint négyszáz ukrán "nacionalistát" és háborús bűnöst vettek őrizetbe a határon 2022-ben az orosz biztonsági szolgálatok - jelentette be Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója.

- Az ukrán vezérkar közölte, hogy ezentúl az orosz hadsereg katonái ukrán drónok segítségével is megadhatják magukat, és videós instrukciót tett közzé ennek módjáról a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

- Szó sem lehet arról, hogy az orosz csapatokat az év vége előtt kivonják Ukrajnából, ez ellentmond a realitásoknak - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. Peszkov azzal kapcsolatban kapott kérdést erről a sajtótól, hogy Volodimor Zelenszkij ukrán elnök felvetette: 

Oroszország azzal bizonyíthatná képességét az agresszióról való lemondásról, hogy a karácsonyi időszakban megkezdi csapatainak kivonását Ukrajnából.

- Az ukrán elnök szerint az országnak elsősorban transzformátorokra, valamint a nagyfeszültségű hálózatokra, a gázturbinák és a gázdugattyús erőművek helyreállítására szolgáló berendezésekre van szüksége. "Legalább az ukrajnai fűtési szezon végéig szükségünk van az európai energiarendszer sürgősségi támogatására."