Háború: az oroszok egyik büszkesége megsemmisült - az ukránok váratlan csapást hajtottak végre

Hírek2024. máj. 22.D.J

Az orosz erők katonai gyakorlatokat kezdtek Ukrajna közelében, amelyek taktikai nukleáris fegyverek használatát szimulálják - írja napi összefoglalójában a Guardian.

Ez történt az ukrán háború 818-dik napján:

- Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy megsemmisítette a Krím félszigeten állomásozó utolsó cirkálórakétákkal felfegyverzett orosz hadihajót. "Frissített információk szerint az ukrán védelmi erők május 19-én éjjel Szevasztopolnál eltaláltak egy orosz 22800-as Ciklon rakétahajót" - közölte a hadsereg. Az orosz fél részéről nem érkezett azonnali kommentár.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy az ukrán erők Atacms rakétákkal támadták a Krímet.

- A Vovcsanszk közelében, a harkivi területen harcoló ukrán katonák szerint a helyzet "forróbb", mint az elesett Bahmut körül volt, de legalább most már vannak fegyvereik a visszavágáshoz. "A gyalogságuk folyamatosan jön, mi pedig folyamatosan visszavágunk. Legalábbis megpróbáljuk. Amikor csak lehet, leszedjük őket" - mondta a Reutersnek Pavlo, az ukrán 92. Különleges rohamdandár egyik tüzére.

- Orosz drónok szerdán kora reggel energetikai létesítményekre mértek csapást, és Ukrajna északi Szumi régiójának egyes részein megszűnt az áramszolgáltatás - közölték regionális tisztviselők, akik figyelmeztettek, hogy az oroszok esetleg benyomulhatnak Szumi területére.

- Az ukrán csapatok "kézzelfogható" eredményeket érnek el az orosz erőkkel szemben a harkivi területen, de Pokrovszk, Kramatorsk és Kurakhove városok közelében a frontvonal helyzete továbbra is "rendkívül nehéz" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az elmúlt napokban több mint 14 ezer embert telepítettek ki a harkivi területről - közölte az Egészségügyi Világszervezet. "Még mindig közel 189 ezren tartózkodnak az Oroszországi Föderációval közös határ 25 kilométeres körzetében,

és a folyamatos harcok miatt jelentős kockázatoknak vannak kitéve" - mondta Jarno Habicht, a WHO ukrajnai képviselője.

- Az uniós országok hivatalosan elfogadták azt a tervet, amely szerint Ukrajna védelmét az EU-ban befagyasztott 300 milliárd dollárnyi orosz központi banki vagyon nyereségéből finanszírozzák. Ukrajna várhatóan júliusban kapja meg az első részletet - közölték uniós diplomaták.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megköszönte az EU-nak a döntést, de megismételte, hogy Ukrajna célja, hogy a vagyontárgyakat is lefoglalják, ne csak a kamatokat. Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere eközben arra ösztönzi a G7-országokat, hogy a héten egyezzenek meg egy olyan tervben, amely a külföldön befagyasztott orosz vagyonból egy nagyobb összegű, Ukrajnát segítő hitelt fedezne.

Yellen szerint ez akár 50 milliárd dollárt is érhetne Ukrajnának.

- Az orosz erők katonai gyakorlatokat kezdtek Ukrajna közelében, amelyek taktikai nukleáris fegyverek használatát szimulálják - jelentette a Guardian tudósítója. Vlagyimir Putyin azt követően rendelte el a gyakorlatokat, hogy Emmanuel Macron francia elnök felvetette az európai csapatok Ukrajnába küldésének lehetőségét, David Cameron brit külügyminiszter pedig azt mondta, hogy Ukrajnának joga van bevetni orosz területeken a Nagy-Britannia által szállított fegyvereket.

- Egy új törvény értelmében több mint 3000 ukrán elítélt jelentkezett a hadseregbe. "Ezt már a törvény elfogadása előtt megjósoltuk" - mondta Olena Vysotska igazságügyi miniszterhelyettes.

- Több tízezer orosz, akik Moszkva ukrajnai inváziója után Törökországba menekültek, más országokba költöztek tovább, a tartózkodási problémák és a növekvő költségek miatt - jelentette a Reuters. Ebben a hónapban a törökországi tartózkodási engedéllyel rendelkező oroszok száma 96 ezerre csökkent, a 2022 végi 154 ezerről - derült ki a hivatalos adatokból.

Sokan, akik elhagyták Törökországot, Szerbia és Montenegró felé vették az irányt - írja a Reuters.