Háború: orosz támaszpontra csaptak le az ukránok

Hírek2022. dec. 13.D.J./MTI

Ez történt hétfőn, az ukrán háború 292-dik napján:

- Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója közölte, hogy az ukrán erők hétfőn csapást mértek az oroszok egyik támaszpontjára, amelyet a régióban lévő Szvatove városban állítottak fel egy ifjúsági szálláson. Állítása szerint

az ukrán fegyveres erők nyomulnak előre Szvatove és Kreminna irányában, ugyanakkor folyamatosan újabb és újabb orosz csapatok érkeznek a térségbe.

- Kijev arra kérte a Nyugatot, hogy küldjenek Patriot rakétaütegeket és más modern légvédelmi rendszereket Ukrajnának. Az ország miniszterelnöke, Denys Shmyhal szerint a elektromos hálózataikat érő támadások új menekülthullámot idézhetnek elő.

- A norvég menekültügyi tanács vezetője azt mondta, arra számít, hogy Ukrajnából több százezres menekülthullám indul Európába a tél folyamán az „élhetetlen” körülmények miatt. Ukrajnában emberek milliói maradtak hő, tiszta víz vagy áram nélkül.

- A világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport fontos lépést tett az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjának bevezetésével - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

- Az Európai Unió további iráni személyeket és szervezeteket vett szankciós intézkedések hatálya alá az Oroszországnak szállított drónok, valamint az iráni tüntetések vérbe fojtása miatt.

- Oroszország továbbra is segíteni fogja Szerbiát abban, hogy megvédje legitim nemzeti érdekeit Koszovóban - közölte Marija Zaharova külügyi szóvivő.

- Sikerült olyan mentességeket elérni, hogy az Európai Unió Oroszországgal szemben készülő kilencedik szankciós csomagja ne veszélyeztesse Magyarország nemzeti érdekeit, így annak nem képezik részét újabb, energiaszektort érintő intézkedések - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak elegendő rakétája van ahhoz, hogy újabb három-öt csapáshullámot indítson az ország ellen.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az ukrán hadsereg Kupjanszk és Liman irányában, légi és tüzérségi csapások következtében mintegy hetven katonát, három páncélozott harcjárművet és öt járművet veszített.

A tábornok szerint folytatódott az orosz csapatok offenzívája a Donyeck térségében, ahol Peszkinél egy sikertelen ellentámadásban mintegy harminc ukrán katona esett el, két gyalogsági harcjármű és három kisteherautó pedig üzemképtelenné vált.

- Melitopol száműzött polgármestere azt állítja, hogy az orosz csapatok „pánikba estek” a város elleni hétvégi ukrán támadások után.

- Kijev elmondása szerint az erőik csapást mértek a félkatonai Wagner-zsoldoscsoport főhadiszállásra a luhanszki régióban.

- Nem tartja meg idén szokásos nagy évzáró sajtótájékoztatóját Vlagyimir Putyin orosz elnök, de nem kizárt, hogy az újév előtt még találkozik újságírókkal - tájékoztatott Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

- Újabb tüzérségi támadásokat hajtottak végre az orosz erők hétfőn a dél-ukrajnai Herszon és peremvidéke ellen, egy nő életét vesztette, négy további polgári személy pedig megsebesült a város egyik lakóövezetének ágyúzása közben - közölte a megyei ügyészség.

- Az orosz hadsereg várhatóan hónapokig nem lesz képes jelentősebb előrenyomulásra Ukrajnában - állítja a brit katonai hírszerzés.