Háború: az oroszok sötétbe borítják Ukrajnát

Hírek2022. nov. 24.D.J./MTI

Ez történt szerdán az ukrán háború 273-dik napján:

- Lviv polgármestere közölte: a nyugat-ukrajnai város sötétbe borult az orosz csapások után. A település vízellátásában is kimaradások lesznek.

- Oleksiy Kuleba, a regionális katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy az egész kijevi térség áram nélkül maradt Moszkva légitámadásai miatt.

- Katonai és energetikai létesítmények elleni szabotázskísérletet akadályoztak meg az orosz rendvédelmi szolgálatok Voronyezs megyében, a merénylőkkel végeztek - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat.

- Tisztviselők szerint legalább hét ember meghalt – köztük egy 17 éves lány – és 36-an megsebesültek Kijevben egy orosz rakétacsapásban.

- Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere figyelmeztetett, hogy az ukrán fővárosnak „a második világháború óta a legrosszabb téllel” kell szembenéznie. Szerinte a kijevi lakosoknak fel kell készülniük a „legrosszabb forgatókönyvre”.

- Az ukrán energiainfrastruktúrát ért orosz rakétacsapások a szomszédos Moldova felében áramszünetet okoztak - mondta Moldova miniszterelnök-helyettese.

- Az Egyesült Államok 400 millió dollár értékű új segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. A támogatás fegyvereket, lőszereket és légvédelmi felszereléseket is fog tartalmazni.

- Képviselők egy csoportja törvényjavaslatot terjesztett az ukrán parlament elé, amelyben azt indítványozzák, hogy tiltsák be az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyát".

- Külföldi bankok, köztük OTP-érdekeltségek bevonásával nyújt hitelgaranciát kockázatmegosztás formájában Ukrajnának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a szerdai orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

- Nemzetközi hadgyakorlatot tartottak NATO-szövetségesek a romániai légvédelmi és rakétavédelmi rendszer tesztelésére.

- Létfontosságú, hogy az Ukrajnának nyújtandó mintegy 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot minél hamarább elfogadják az uniós tagállamok - jelentette ki Virginijus Sinkevicius uniós biztos.

- A Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányzata által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította Oroszországot.