Háború: az oroszok találtak egy szövetségest, aki segít elhúzni a háborút

Hírek2023. máj. 16.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 446-dik napján:

- Az Egyesült Államok egyre több jelet lát arra nézve, hogy Oroszország és Irán példátlan védelmi partnerséget kötött,

amely segít Moszkvának meghosszabbítani az ukrajnai háborúját.

- Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, hogy "megnyitotta a kaput" az ukrán vadászpilóták kiképzése előtt, egy nappal azután, hogy munkavacsorán fogadta hivatalában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

- Az orosz erők hétfőn ágyútüzet nyitottak a kelet-ukrajnai Harkiv megyére, a támadás következtében két civil életét vesztette, egy megsebesült - közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon.

- Ukrajna a napokban végrehajtotta az elmúlt hat hónapban az első jelentősebb harctéri előretörését.

Az ukrán hadsereg megkezdte az orosz erők visszaszorítását Bahmut városában.

- Az ukrán légvédelem déli parancsnoksága arról számolt be, hogy hétfőn négy orosz drónt - két felderítő és két csapásmérő pilóta nélküli repülőgépet- semmisítettek meg Herszon megye fölött.

- Az urán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán erők a nap folyamán az orosz csapatok egy lőszerraktárát, egy parancsnoki állását, két csapatbázisát, három tüzérségi egységét és két elektronikus hadviselési állomását találták el.

Az ukrán légierő hétfőn hét csapást mért orosz katonai összpontosulásokra és hetet légvédelmi rakétarendszerekre.

- Az orosz erők eközben két rakétatámadást indítottak a Donyeck megyei Kosztyantinyivka ellen Sz-300-as típusú légvédelmi rendszerrel. Ezenkívül 38 légicsapást hajtottak végre, és több mint 25-ször nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és ukrán településekre.

- Nagy-Britannia nem készül harci repülőgépek átadására Ukrajnának - erősítette meg a brit kormányfő szóvivője.

- Mintegy 152 ezer orosz katona tartózkodik a dél-ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyék orosz megszállás alatti részeiben, jelenleg védekezésre rendezkednek be - mondta el Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője.

- Nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajnát brutálisan megszállták az orosz erők, éppen ezért az igazságos béke alapelveit Kijevnek kell meghatároznia, és ebben számíthat az EU támogatásra - jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke.