Menekülnek az oroszok Bahmut egyes részeiből

Hírek2023. máj. 14.Sz.A.

A harcoló orosz alakulatok száma csökken, az orosz erk rendezetlenül vonulnak vissza Bahmut egyes, déli körzeteiben. Az ukrán haderő egy kilométert haladt előre tegnap.

Volodimir Zelenszkij tegnap Rómából Berlinbe utazott, ahol megpróbál további segítséget szerezni a háború folytatásához - az ukrán elnök Twitter szombat éjszakai bejegyzése szerint. Rómában az ukrán elnök találkozott Ferenc pápával és Giorgia Meloni olasz kormányfővel.

Németország további 2,7 milliárd euró katonai segítséget ajánlott fel Kijev számára, ez a legnagyobb összegű támogatás az orosz invázió kezdete óta – olvasható a The Guardian napi hadiösszefoglalójában.

- Orosz rakéták csapódtak be Ternobil városába, ahol az Euróvíziós Dalfesztivált rendezték meg. Az ukrajnai brit nagykövet szerint az orosz haderőnek ez volt az egyik, már korábban eltervezett támadási célpontja. A rakétatámadásban két civil megsérült és egy raktárépület megrongálódott.

- Két orosz vadászgépet és katonai helikoptert lőttek le az ukrán -orosz határ közelében. Az orosz Kommerszant lap szerint egy Su-34-es, egy Su-35-ös vadászgépet, két Mi-8-as helikoptert Brjanszk régióban ért találat. 

- Rishi Sunak brit kormányfő további segítséget szeretne kérni Ukrajnának európai vezetőktől. Sunak a jövő héten Izlandon találkozik vezető politikusokkal az Európa Tanács ülésén.

- Ukrán erők egy kilométer haladtak előre a bahmuti frontvonalon, miközben az orosz haderő valamennyit hátrált  a harcoló egységek számának csökkenése miatt  - a brit védelmi minisztérium hírszerzése szerint.

- Az orosz katonák rendezetlenül vonulnak vissza, és adják fel állásaikat a város déli részén a háború leghosszabb csatájában. 

Az orosz katonák rendezetlenül vonulnak vissza, és adják fel állásaikat a város déli részén a háború leghosszabb csatájában. 

- Japán aggodalmát fejezte ki az orosz és kínai katonai együttműködés erősödése miatt. A japán külügyminiszter szerint a háború óta a nemzetközi rend alapjai sérültek.

- A dél-ukrajnai Mikolajiv városát támadta tegnap az orosz haderő. A támadásban lakóépületek és egy iskola is megsérült.

- A kelet-ukrajnai Kontiantininka települést rakétákkal lőtte az orosz haderő, egy 15 éves lány életét vesztette, és tíz ember megsérült.

- Luhanszk megyében, a frontvonaltól 100 kilométerre ukrán erők rakétatámadása nyomán életét vesztette hat gyermek és egy orosz parlamenti képviselő.

- Fehéroroszország irányából egy kémballon érte el a lengyel légteret – a lengyel védelmi minisztérium szombati közlése szerint.

Szentpétervárott drónvédelmi egységet hozott létre a rendőrség a múlt heti, Kreml ellen irányuló dróntámadást követően.

Az ENSZ biztonsági tanácsában a zaporizzsjai erőmű védelmét garantáló megállapodás-tervezetet nyújt be a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, Rafael Grossi. A terv az orosz és az ukrán fél között jönne létre az ENSZ közvetítésével, célja Európa legnagyobb atomerőműje elleni rakétatámadások kiküszöbölése.