Háború: az oroszok több települést is elfoglaltak

Hírek2022. dec. 7.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 286-dik napján:

- Az orosz hadsereg nemrégiben hét települést vont ellenőrzése alá a Donyec-medencében, az ukrán fegyveres erők vesztesége pedig novemberben meghaladta a 8 ezer főt - jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter.

- Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt monda, hogy az orosz csapatok offenzívát hajtottak végre Liman irányában, amelynek eredményeként előnyös védvonalakat és új állásokat foglaltak el.

- Dróntámadás gyújtott fel egy olajtároló tartályt egy kurszki repülőtéren – közölte Roman Sztarovoit, az orosz régió kormányzója.

- A háborút majdnem biztosan diplomáciai úton, tárgyalásokkal fogják lezárni, de ennek egy igazságos, tartós békének kell lennie, nem egy "hamis-békének" - hangoztatta az amerikai külügyminiszter egy washingtoni eseményen.

Megjegyezte: amíg Oroszország nem mutat érdeklődést egy kézzelfogható diplomáciai megoldás felé, addig nem lesz előrelépés, ha viszont megteszi, "mi leszünk az elsők, hogy segítsünk".

- Oroszország kész a tartós békére, de a "különleges hadművelet" céljainak megvalósítása előtt nem lát esélyt a tárgyalásokra - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

- Több napba is beletelik, mire Oroszország felkészül egy új masszív rakétacsapásra - jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője. Mint kifejtette, hogy az előkészítés magában foglalja a rakéták útvonalának programozását és különféle hírszerzési információkat. Az oroszok figyelembe veszik az ukrán légvédelmi rakétarendszerek telepítését, kiszámítva a légvédelem gyenge pontjait - tette hozzá.

- Az ukrán háború miatt kipattan energiaválság okán a németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés. A YouGov közvélemény-kutató reprezentatív vizsgálata szerint a németek nagy többsége megfogadta a szövetségi kormány tanácsát, és igyekszik takarékosabban fűteni. Bő kétharmaduk, 68 százalékuk fűti az otthonát kevésbé, mint egy évvel korábban.

- A dél-ukrajnai Herszon megye orosz megszállás alatt lévő részét irányító hatóságok felszólították a lakosokat, hogy váltsák át megtakarításaikat rubelre, mert január elsejétől nem használhatják az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát.

- Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy Ukrajna bombázza a Zaporizzsja atomerőművet, szándékosan kockáztatva egy esetleges nukleáris katasztrófát.