Ukrán légierő: Oroszországnak több napi felkészülés kell egy újabb nagyszabású támadáshoz

Hírek2022. dec. 6.MTI

Több napba is beletelik, mire Oroszország felkészül egy új masszív rakétacsapásra - jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, hogy az előkészítés magában foglalja a rakéták útvonalának programozását és különféle hírszerzési információkat. Az oroszok figyelembe veszik az ukrán légvédelmi rakétarendszerek telepítését, kiszámítva a légvédelem gyenge pontjait - tette hozzá. Ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy kedden újabb, a hétfőinél kisebb volumenű rakétatámadást hajtanak végre az orosz erők. Ezt azzal indokolta, hogy Ukrajnában a fegyveres erők napját ünneplik, másrészt a korábbi támadások esetében, október 10-e és október 17-e után is másnap újra támadtak.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke egy tévéműsorban úgy vélekedett, hogy Oroszországnak maradtak még rakétái Ukrajna ellen néhány újabb nagyszabású rakétacsapáshoz.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszország nagy pontosságú fegyvertartaléka már a kimerülés szélén van, és láthatóan Oroszország kész bevetni minden tartalékát. Gyártanak ugyan újabb rakétákat, de ez elenyésző számú ahhoz képest, amennyit felhasználnak - tette hozzá a hírszerzés vezetője.

Az a helyzet. hogy még van néhány nagyszabású támadásuk, és lenullázódnak

- foglalta össze Budanov. Hozzátette, hogy 2022 decemberének elejéig Irán egyetlen ballisztikus rakétát sem szállított Oroszországnak.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője közben bejelentette, hogy újabb fogolycserét hajtott végre Kijev Moszkvával, 60-60 katonát cseréltek ki. A megszállt területek reintegrációjáért felelős ukrán tárca pedig azt közölte, hogy csere keretében 45 elesett ukrán katona holttestét kapta vissza Ukrajna .

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson árról tájékoztatott, hogy keddre virradó éjjel a régió ért orosz ágyúzások következtében egy 68 éves helyi lakos életét vesztette Kupjanszk térségében.

Olekszandr Sztaruh, Zaporizzsja megye kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz erők éjjel rakétákkal lőtték a régiót, lakóházakban és létfontosságú infrastrukturális létesítményekben téve károkat. Az előzetes információk szerint személyi sérülés nem történt.

Dmitro Zsivickij, az északkeleti Szumi megye kormányzója közölte, hogy a hétfőn Oroszország 84 csapást mért a régióra. Lövedék csapódott egy férfikolostorba, amelynek több épülete megrongálódott, a gazdaságukban nevelt szarvasmarhák közül többen repeszsérülésektől pusztultak el.

Az ukrán vezérkar keddi jelentése szerint hétfőn mintegy 510 orosz katona halt meg Ukrajnában, velük együtt az orosz hadsereg embervesztesége elérte a 92 200-at. Az ukrán erők megsemmisítettek hétfőn egyebek mellett öt harckocsit és egy tüzérségi harceszközt, 61 rakétát és öt drónt.