Háború: az oroszok úgy letámadták Ukrajnát, hogy az ország sötétbe borult

Hírek2024. jún. 3.D.J.

Ez történt az ukrán háború 830-dik napján:

- Ukrajna vasárnap, egy nappal azután, hogy Oroszország nagyszabású támadásokat intézett az energetikai infrastruktúra ellen, az ország nagy részén rendkívüli áramszünetet rendelt el. A leállások három régió kivételével Ukrajna valamennyi régiójában érvényben voltak, miután szombaton drónok és rakéták támadtak energetikai célpontokat, és legalább 19 ember megsebesült.

Az Ukrenergo állami tulajdonú ukrán áramhálózat-üzemeltető közölte, hogy a leállások az ipari és a háztartási fogyasztókat egyaránt érintik.

- Csaknem 1000 gyászoló gyűlt össze vasárnap Kijev központjában a harcban elhunyt, nagy hírű újságíró és önkéntes orvos temetésére. Iryna Tsybukh, ismertebb nevén Cheka, 25 éves mentős volt, aki Harkivban teljesített szolgálatot. Tavaly, miközben a frontvonalon szolgált a keleti Donyecki területen, búcsúlevelet írt. „Nem sajnálom a halált, mert végre olyan életet élek, amilyet szeretnék” - állt benne.

- Donald Trump azt kockáztatja, hogy „vesztes elnök” lesz, ha megnyeri a novemberi választásokat, és rossz békeszerződést kényszerít Ukrajnára - mondta Zelenszkij, aki szerint ebben az esetben az USA többé nem lenne globális „játékos”. Zelenszkij elmondta, hogy „még nincs stratégiája” arra vonatkozóan, hogy mit tegyen, ha Trump visszatér a Fehér Házba.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette a világ vezetőit, hogy jöjjenek el az e hónapban Svájcban tartandó békekonferenciára, és azzal vádolta Kínát, hogy lebeszéli őket a találkozón való részvételről. „Csalódottak vagyunk, hogy a világ egyes vezetői még nem erősítették meg részvételüket a békecsúcson” - mondta Zelenszkij. Joe Biden amerikai elnök egyelőre nem jelezte, hogy részt vesz a csúcstalálkozón. Zelenszkij hozzátette: „Sajnálatos módon Oroszország, kihasználva a kínai befolyást a régióban, kínai diplomatákat is felhasználva, mindent megtesz a békecsúcs megzavarására.

Sajnálatos, hogy egy olyan nagy, független, erős ország, mint Kína, eszköz Putyin kezében”.

Zelenszkij eközben elmondta, hogy Szingapúrban „nagyon jó” megbeszélést folytatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. 

- Az orosz erők elfoglalták az ukrajnai Donyeck keleti részén fekvő Umanszke falut - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

- Belgorodban egy helyi tisztviselő meghalt, hat ember pedig megsebesült a dél-oroszországi régiót ért ukrán ágyúzásban - közölte vasárnap Belgorod kormányzója. Igor Necsiporenko, a Korocsanszkij járási közigazgatás helyettes vezetője lőszer detonációja következtében vesztette életét - közölte Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó.

- Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok, aki egy évtizede üldöztetéstől való félelmében elmenekült Oroszországból, büntetőeljárás elé kerülhet Moszkvában a Kreml „külföldi ügynök” törvényének megsértése miatt - jelentette vasárnap a Tass hírügynökség.

Az orosz bűnüldöző szervek tisztviselői szerint „minden ok megvan” arra, hogy vádat emeljenek Kaszparov ellen.