Háború: az oroszok vereségre készülnek a kelet-ukrán nagyvárosban?

Hírek2022. okt. 25.D.J.

Ez történt az ukrán háború 243-dik napján:

- Az orosz erők a jelek szerint vissza fognak vonulni a Dnyeper folyó keleti partjáról. Elrendelték a civilek újbóli evakuálását, és felkészültek Herszon városának az esetleges elvesztésére - írja a Guardian.

- Az ukrajnai háború „ellenőrizetlen eszkaláció” felé tart - mondta Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere.

- Minden Herszonban maradt férfit kértek, hogy csatlakozzon egy újonnan alakult helyi milíciához.

A civilek kényszerítése arra, hogy egy megszálló hatalom fegyveres erőinél szolgáljanak, a genfi ​​egyezmények megsértésének minősül.

- A nemzetközi közösségnek a fegyverszállítások helyett diplomáciai megoldásokat is figyelembe kéne vennie – mondta el Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök.

- Oroszország új katonai egységeket hoz Herszonba, miközben a város védelmére készül az előrenyomuló ukrán ellentámadással szemben – közölte az ukrán védelmi hírszerzési igazgatóság vezetője. Kyrylo Budanov azt is elmondta, hogy ha a kahovkai vízerőmű gátját felrobbantják az oroszok

az csak körülbelül két héttel lassítja az ukrán csapatok előrenyomulását.

- Ukrajna és az Egyesült Államok veszélyes hazugságnak nevezte azokat az Oroszországból érkező vádakat, amelyek szerint Ukrajna „piszkos bomba” bevetésére készül.

- Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyver alkalmazása mellett döntött volna – mondta egy amerikai katonai tisztviselő. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Oroszország „nyitva tartja a kommunikációs vonalakat”,

miután Moszkva telefonhívást kért Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter között.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőröket fog küldeni két ukrán helyszínre, miután Kijev kérte a szervezetet, hogy cáfolják meg azokat az orosz állításokat, amelyek szerint Ukrajna "piszkos bomba" bevetését tervezi.

- Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij sürgette Izraelt, hogy küldjenek hadifelszereléseket Kijevnek. Izrael elítélte Oroszország invázióját, de segítségét humanitárius segélyek és védelmi felszerelések szállítására korlátozta.

- Az ukrán különleges hadműveleti erők azt mondták, hogy az irániak orosz erőket képeznek ki Fehéroroszországban és koordinálják az iráni gyártású drónok kilövéseit.

- Egy Kreml-párti televíziós műsorvezetőt népirtás felbujtásával vádolnak, miután az államilag finanszírozott RT csatornán arról beszélt, hogy az ukrán gyerekeket vízbe kellett volna folytani. Anton Kraszovszkijt felfüggesztették a csatornánál, az orosz nyomozóbizottság vezetője pedig azt mondta, hogy egy esetleges bűnügyi nyomozás részeként felülvizsgálják a kijelentéseit.