Háború: az oroszokat most úgy megszorongatták, ahogy arra hosszú ideje nem volt példa

Hírek2023. nov. 20.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 634-dik napján:

- Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője azt mondta, hogy az ukrán erők Herszon megyében a Dnyeper folyó bal partján 3-8 kilométer távolságra kényszerítették visszavonulásra az orosz csapatokat.

Azután, hogy idén patthelyzet alakult ki a háborúban és egyik fél sem tudott érdemben felülkerekedni ez lehet kijevi erők első jelentősebb előrenyomulása az ellentámadásuk során.

- Oroszország 20 iráni gyártmányú Shaded drónt lőtt ki Kijev, valamint a cserkaszi és poltavai régiók ellen az ukrán hadsereg közlése szerint vasárnapra virradó éjszaka, amelyek közül 15-öt lelőttek.

Ez volt a második támadás az ukrán főváros ellen 48 órán belül - közölte Szerhij Popko, a város katonai közigazgatásának szóvivője.

- Három frontszakaszon nyolc rohamot vert vissza az orosz hadsereg, a harcokban az elmúlt nap folyamán több mint hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg az érintkezési vonal mentén - közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

Herszon megyében az orosz haderő három partraszálló hajót semmisített meg a legénységével együtt,

a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kettőt Bolsoj Potyomkin-sziget közelében, egyet pedig a Dnyeperen való átkelés közben.

- Volodimir Zelenszkij menesztette a hadsereg egészségügyi erőinek parancsnokát, Tetjana Osztascsenko vezérőrnagyot, és azt mondta, hogy "új prioritások kerültek meghatározásra" az ukrán hadsereg működésében, miután találkozott Rusztem Umerov védelmi miniszterrel.

"Kevés idő maradt az eredményekre várni.”

- Mintegy 3000, többnyire ukrán kamion - köztük üzemanyagot és humanitárius segélyt szállító teherautó - rekedt vasárnap a határ lengyel oldalán a lengyel kamionosok több mint 10 napos blokádja miatt - közölték az ukrán hatóságok.

- Moszkva légvédelmi egységei vasárnap késő este elfogtak egy drónt, amely a várost vette célba - közölte Szergej Szobjanyin polgármester.

- Az orosz gazdaságot tavaly összeomlás fenyegette, miután az ukrajnai háború elindítása után szankciókat vezettek be ellene, de ezt az orosz kormánynak sikerült megakadályoznia, sőt növekedést elindítania - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

- Az orosz erők vasárnap újabb tüzérségi támadást intéztek a dél-ukrajnai Herszon város ellen, az eddigi információk szerint hat helyi lakos sérült meg,

köztük egy három- és egy hatéves gyermek - közölte Roman Mrocsko, a település katonai adminisztrációjának vezetője. 

- Ruszlan Kravcsenko, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője arról tájékoztatott, hogy az éjszakai dróntámadás károkat okozott egy közelebbről nem megnevezett infrastrukturális létesítményben a régió egyik járásában, az eddigi információk szerint senki sem sérült meg.