Háború: hatalmas orosz emberveszteség, megoldatlan a pótlás

Elemzések2023. nov. 18.F. T.

Egyre több katonai elemzéssel foglalkozó intézet gondolja úgy, hogy óriásiak lehetnek az orosz emberveszteségek Ukrajnában, miután az oroszok nem takarékoskodnak az élőerővel a hadműveletek során. Nem véletlen, hogy tavaly mozgósítani kellett, de ezt még Putyin sem meri újra kockáztatni.

Az ukrán hivatalos jelentés a háború kezdete óta közzéteszi az általuk mért, vagy vélelmezett orosz veszteséget mind élőerőben, mind a fegyverek, hadieszközök, járművel számában.

Sokan túlzónak tartották a számokat, de miután többedik alkalommal indít Oroszország olyan támadó műveletet egy viszonylag kis, szimbolikus területért, általában csak egy városért, ahol egyértelműnek tűnik, hogy naponta több száz katonát veszít, egyre inkább reálisnak tűnnek az adatok, amelyek szerint most már több mint 300 ezer orosz áldozat lehet.

Nem csak a halottak

Az emberveszteség nem csak halottakat, hanem a frontra véges időn belül vissza nem térő sebesülteket is tartalmazza, valamint azokat, akiknek sikerült külföldre szökniük, valamint akik eltűntek.

Emellett emberhiányt okoz az is, hogy a korábban a Prigozsin által a börtönökből toborzottak közül azokat, akik túléltek fél évet, haza kellett engedni a velük kötött megállapodás szerint.

A háború megindítása előtt a nyugati becslések szerint 150-200 ezer orosz katona vonult fel Ukrajna körül.

Ennyit vélhetően bőven elégnek tartottak egy villámháborúhoz, azonban már Kijevtől északra meglepetésként érte a megszálló haderőt, hogy az ukrán védelem, ami sokkal jobban fel volt már szerelve nyugati fegyverekkel, mint várták, milyen hatékonyan lőtte ki a páncélos járműveket és az élőerőt egyaránt.

Csak ott olyan brutális veszteség keletkezett, aminek hatására fel is adták Ukrajna északi részét két hónappal a háború kezdete után.

Akit lehetett, már behívtak

Fél év alatt az eredeti látszám fele kieshetett, így a börtönökben folytatott toborzások mellett muszáj volt sor keríteni a 300 ezres mozgósításra. Ezzel sikerült 400 ezer fölé tornászni a létszámot, és közben a toborzás is felpörgött: nagy összeget ígárnek a jelentkezőknek.

A lehetőségek azonban lassan csökkennek, hisz akit rá lehetett venni önként a csatlakozásra, az már csatlakozott, így az utánpótlás egyre nehezebben megoldható a veszteségek arányában.

Újabb mozgósítástól nagyon tart Putyin, hisz az olyan elégedetlenséget válthat ki, ami teljesen a háború ellen fordíthatja az oroszokat, miután egyre inkább tisztán látják, hogy nem honvédő háborúról van szó, mint egykor a hitleri támadásnál, hanem néhány ukrán megyéért zajlik lassan két éve az állóháború. Ezek területe ráadásul nem is érzékelhető Oroszország teljes méretéhez képest.

Sürgetővé válhat a béke

Jelenlegi becslések szeint 400 ezer orosz harcol Ukrajnában, pótlásuk egyre nehezebb lesz.

Nem kizárt, hogy Putyint is szorítani fogja emiatt az idő, hogy valamilyen kompromisszumos megoldást keressen a háttérben a háború lezárására, ha csak nem sikerül közben komoly áttörést elérni.

A háború elhúzódása így nem csak a nyugati támogatók idegeit és költségvetését teszi próbára, de az emberveszteség miatt az orosz vezetésre is egyre nagyobb nyomás hárulhat a lezárás érdekében.