Háború: az ukrán ellentámadás fontos ponthoz ért - stratégiai jelentőségű települést vettek be

Hírek2023. aug. 29.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 551-dik napján:

- Ukrajna hétfőn közölte, hogy csapatai felszabadították a délkeleti Robotyne települést, és az orosz erők elleni ellentámadás során megpróbálnak délebbre nyomulni.

A bevett település 10 km-re délre fekszik a frontvonalban lévő Orikhiv várostól a Zaporizzsjai területen,

emellett közel van Tokmakhoz egy oroszok által megszállt közúti és vasúti csomóponthoz is.

- Több mint négyszáz, Ukrajnában működő vállalat próbálja elrejteni üzleti kapcsolatait Oroszországgal - tette közzé hétfőn a hivatalos ukrán cégadatokhoz nyilvános hozzáférést biztosító Opendatabot adatplatform. 

A közlés szerint a hivatalos nyilvántartásokban 401, Ukrajnában bejegyzett vállalatnál találtak "orosz nyomot". Ezek a cégek az elmúlt másfél év alatt a hatályos ukrán jogszabályok tiltása ellenére hajtottak végre változtatásokat,

és távolították el "papíron" az orosz tulajdonosokat és a kedvezményezetteket.

- Három ember meghalt egy éjszakai orosz rakétacsapásban Közép-Ukrajnában, és ketten meghaltak a hétfői keleti és déli támadásokban - közölték ukrán tisztviselők. Ihor Klimenko belügyminiszter elmondta, hogy a három ember egy ipari üzemben halt meg Poltava középső részén. Öten megsebesültek, egy másik személyt pedig nem találnak - mondta.

- Egy orosz származású svéd állampolgárt azzal vádolnak, hogy közel egy évtizeden át információkat gyűjtött az orosz katonai hírszerző szolgálatnak.

- A Wagner orosz zsoldoscsoport hagyja el Fehéroroszországot, az illegális bevándorlók pedig távozzanak a Fehéroroszország nyugati határaihoz közeli övezetből - erre szólította fel Minszket hétfői varsói találkozóján az észt, a lengyel, a lett és a litván belügyminiszter.

- A magyar kormány már rég elvégezte a házi feladatát Svédország NATO-csatlakozási kérelmével kapcsolatban, mert még tavaly beterjesztette a svéd ratifikációs dokumentumot az Országgyűlésnek, amelynek a szeptemberben kezdődő őszi plenáris ülésén lesz lehetősége arra,

hogy döntést hozzon arról, mikor szavaz a témában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- Csehország biztonságát leginkább az orosz birodalmi politika veszélyezteti, de ébernek kell lenni Kínával szemben is, amely saját hatalmi ambíciói érdekében nagy figyelemmel kíséri az ukrajnai háborús konfliktust - jelentette ki Petr Fiala kormányfő hétfőn Prágában a cseh nagykövetek háromnapos tanácskozásának megnyitóján.

- Az orosz légvédelem hétfőn két ukrán drónt lőtt le az Oroszországhoz csatolt Krím felett - írta Szergej Akszjonov, a régió Oroszország által kinevezett vezetője a Telegramon.