Jól tartja magát a forint a mai kamatdöntés előtt

Hírek2023. aug. 29.MTI, Növekedés.hu

Ma tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris tanácsa, az eddigi jelzések és elemzői becslések szerint ma újabb 100 bázisponttal 14 százalékra csökkenthetik az egynapos betéti kamatot, és 13 százalékon marad az alapkamat szintje.

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi piacon hétfő kora estéhez képest.

Az euró 383,49 forintra gyengült hét órakor a hétfő kora esti 383,84 forintról.
A svájci frank árfolyama 401,97 forintról 400,98 forintra csökkent, a dolláré pedig 355,11 forintról 354,17 forintra süllyedt.

Ma tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris tanácsa, az eddigi jelzések és elemzői becslések szerint ma újabb 100 bázisponttal 14 százalékra csökkenthetik az egynapos betéti kamatot, és 13 százalékon marad az alapkamat szintje.

A jegybank májusban kezdte meg az egynapos betéti kamat csökkentését, így mérséklődött 18 százalékról 15 százalékra.

A legutóbbi, júliusi kamatdöntésen ellenszavazat nélkül döntöttek a kamatokról. Az alapkamat 13 százalékon maradt, az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében 100 bázisponttal csökkent a kamatszint.

Az ülés jegyzőkönyve szerint a továbbra is kedvező kockázati környezet lehetővé teszi, hogy a jegybank a korábbi ütemben folytassa a kamatkörnyezet normalizációját.

A jegybankárok megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének fenntartása biztosítja az inflációs cél fenntartható módon történő elérését.

A döntéshozók jelezték, hogy a javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak további fokozatos közelítését az alapkamathoz. 

A jegyzőkönyv szerint az év második felétől a csökkenő inflációval párhuzamosan emelkedő reálbérek hozzájárulnak a GDP-növekedés élénküléséhez.

Az idei gazdasági teljesítményt a tavalyi aszályos év után korrigáló mezőgazdasági növekedés is javítja. A hazai GDP 2023-ban 0,0-1,5 százalékkal, 2024-ben 3,5-4,5 százalékkal, míg 2025-ben 3,0-4,0 százalékkal bővül.A tanács egyöntetűen úgy vélte, hogy az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges, ezért egybehangzóan az alapkamat jelenlegi szintjének fenntartása mellett érveltek, és a következő hónapokban sem tartják indokoltnak annak megváltoztatását.

Az MNB folyamatosan értékeli a nemzetközi pénzpiaci folyamatok hazai kockázati környezetre gyakorolt hatásait, a beérkező makrogazdasági adatokat, illetve az inflációs kilátások alakulását.