Háború: az ukrán elnöknek elege lett - élesen bírálta a nyugati országokat

Hírekegy napjaD.J.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint erői ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Vuhledart - írja a Guardian napi összefoglalója.

Ez történt az ukrán háború 953-dik napján:

- Mark Rutte, a NATO új vezetője azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy a katonai szövetség vezetőjeként az a célja, hogy „Ukrajna győzedelmeskedjen”. A Ruttéval közös médiamegjelenésen Zelenszkij bírálta a nyugati országokat, amiért a nagy hatótávolságú fegyverek szállítása késlekedik. „Megfelelő mennyiségű és minőségű fegyverekre van szükségünk, beleértve a nagy hatótávolságú fegyvereket is, amelyeknek a szállítását véleményem szerint a partnereink szándékosan elhúzzák.”

Az ukrán vezető egyúttal felszólította a NATO-tagokat, hogy vállaljanak aktívabb szerepet az ukrán légvédelem felfegyverzésében. „Továbbra is meg fogjuk győzni partnereinket arról, hogy le kell lőni az orosz rakétákat és drónokat” - mondta Zelenszkij.

Az elnök utalt arra is, hogy épp úgy, ahogy Amerika segített Izraelnek a napokban hatástalanítani az iráni rakétákat épp így segíthetne az orosz légi támadások visszaverésében is.

A Pentagon helyettes sajtószóvivője, Zelenszkij megjegyzéseire válaszolva azt mondta: „korlátozott mennyiségű nagy hatótávolságú rakétával rendelkezünk”, és „nem húzzuk az időt”.

- Ukrajna megnyitotta első toborzóirodáját Lengyelországban azzal a céllal, hogy állampolgárokat toborozzon az orosz invázió elleni küzdelemhez. A lépésre azért került sor, mert Kijev igyekszik megerősíteni sorait, hogy megakadályozza Moszkva invázióját. Ukrajna júliusban jelentette be az „ukrán légió” toborzásának tervét, remélve, hogy a háború elől az országból elmenekült férfiak ezreit sikerül meggyőzniük a sorozásról.

A kormány becslései szerint mintegy 300 ezer harcképes korú ember él Lengyelországban.

- Több ezren tüntettek Berlinben Németország Ukrajnának nyújtott katonai támogatása ellen. Egyik fő követelésük az volt, hogy Németország ne küldjön több fegyvert Ukrajnának.

- Kijev közölte, hogy egy orosz dróntámadás három embert, köztük egy kisgyermeket ölt meg az ország északi határvidékén, Csernigivben. Orosz drónok csapást mértek egy gázszállító teherautóra, amely egy határ menti falu háztartásainak szállított - közölte a rendőrség a Telegramon. „A teherautó felrobbant, és lakóházak gyulladtak ki”.

A robbanásban három ember meghalt.

- Az orosz védelmi minisztérium megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint erői ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Vuhledart. A város több mint két éve ellenállt az orosz támadásoknak.

- Horvátország ad otthont a jövő héten az Ukrajnával foglalkozó balkáni vezetők csúcstalálkozójának, amelyen Zelenszkij is részt vesz - közölte csütörtökön a horvát miniszterelnök. A Dubrovnikban tartandó találkozó célja, hogy „az egész régió támogassa Ukrajnát és az ukrán népet a szabadságharcban” - mondta Andrej Plenkovic.