Háború: Bunkerrendszer épülhet a Baltikumban az oroszok ellen

Hírek11 órájaD.F.D.

Súlyos dróntámadás ért egy ukrajnai kórházat. Több civil is életét vesztette a szombati orosz légicsapásokban. New Yorkban egymásnak feszült Kína és Ukrajna, míg Oroszország súlyos vádakat fogalmazott meg a nyugattal szemben. Közös projektet jelentett be 4 ország a NATO keleti szárnyán. Világháborús időket idéző védvonal épülhet a Baltikumban és Lengyelországban.

Súlyos támadások érték Ukrajnát

Legalább tíz ember meghalt az orosz határtól 32 kilométerre lévő ukrajnai Szumi városában található egyik kórház elleni két egymást követő orosz támadásban. Az első találatokat követően egy ember vesztette életét és az épület több emelete megrongálódott. Az ukrán hatóságok állítása szerint az orosz erők ezt követően a kórház betegeinek evakuálása közben ismét csapást mértek az egészségügyi intézményre. A jelentések szerint legalább 22-en megsebesültek a támadásokban. Danielle Bell, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője elmondta, hogy a Szent Panteleimon klinikát 45 perc különbséggel, két támadás érte, amelyeket öngyilkos drónokkal hajtottak végre. - olvasható a The Guardian ukrajnai háborúról szóló szeptember 29-i tudósításában.

Eközben az ukrajnai északkeleti Harkiv régióban szombaton két orosz támadásban négy ember vesztette életét, köztük egy magas beosztású bíró, aki civil autóval segélyt szállított a helyi lakosoknak - közölték ukrán tisztviselők.

Nagyhatalmi játszmák New Yorkban

Az ukrajnai háború árnyékában New Yorkban továbbra is zajlik az ENSZ közgyűlése, ahol szombaton Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter is felszólalt a háborús események kapcsán. Oroszország vezető diplomatája beszédében óva intett attól, hogy „egy atomhatalommal próbáljanak meg győzelemre törni”, és azzal vádolta a nyugatot, hogy Ukrajnát eszközként használja fel arra, hogy megpróbálja stratégiai szempontból „legyőzni” Moszkvát.

Szintén tegnap Kína külügyminisztere is óva intette vezetőtársait a háború „csataterének kiterjesztésétől”, és kijelentette, hogy a pekingi kormány továbbra is elkötelezett a transzferdiplomácia és a konfliktus végkifejletének előmozdítására irányuló erőfeszítések mellett. Kína Brazíliával együtt új tárgyalásokat javasolt Kijev és Moszkva részvételével, és ezen a héten a globális dél országait tömörítette e terv mögé. Zelenszkij elutasította Kína és Brazília erőfeszítéseit, megkérdőjelezve, hogy miért javasolnak alternatívát az ő saját békeformulájával szemben.

Maria Zakharova, Oroszország külügyminisztériumának szóvivője is megszólalt szombaton. Mint mondta, Oroszország kész bírósághoz fordulni az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása miatt.

Oroszország „bíróság előtti keresetet” nyújtott be Dánia, Németország, Svédország és Svájc ellen.

-fogalmazott.

Maria Zakharova azzal vádolta a nyugatot, hogy megpróbálja „szőnyeg alá söpörni az ügyet”, és azt állította, hogy a robbanások, amelyek 2022 szeptemberében - hét hónappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát - megrepesztették a több milliárd dolláros vezeték, „a nemzetközi terrorizmus felháborító cselekedeti” voltak.

Bunkerrendszer épülhet a NATO keleti szárnyán

A Baltikumban is fontos események zajlottak tegnap. Észt tisztségviselők bejelentették, hogy a NATO-tag Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország uniós finanszírozást fognak kérni az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határaik mentén bunkerek, gátak, elosztóvonalak és katonai raktárak hálózatának kiépítésére. A három balti ország eredetileg januárban jelentette be a „balti védelmi vonal” tervét. Májusban Lengyelország hasonló, „Keleti pajzs” elnevezésű projektet jelentett be, amelynek célja az orosz Kalinyingrádi exklávéval és Fehéroroszországgal közös határainak megerősítése.