Trump és Harris között alig maradt különbség: így áll a helyzet a billegő államokban

Hírekegy napjaNövekedés.hu

Az alelnökjelöltek közötti vita nem változtatott Kamala Harris demokrata párti és Donald Trump republikánus elnökjelölt népszerűségén. Országos szinten Harris vezet 48,6 százalékkal, Trump pedig 45,8 százalékon áll. A billegő államok és a bizonytalanok szavazási hajlandósága dönt, a különbség a két jelölt között minimális a hét csatatér államban.

Hetek óta szinte változatlan Kamala Harris és Donald Trump támogatottsága: a demokrata párti jelölt minimális különbséggel vezet a fivethirtyeight felméréseket összegző oldalon közzétett mérések alapján.

Kamala Harris országosan 2-3 százalékponttal vezet a legtöbb kutatóintézet szerint, de van, ahol ennél kisebb az előnye.

Az elektori szavazatok megoszlása (A billegő államok ki vannak színezve az alapján, hogy jelenleg – 2024.10.03 –
ki vezet a New York Times felmérése szerint. A piros Trump, a kék Harrisét előnyét jelzi)

A billegő államokban a verseny kiélezett, az október 3-i közvéleménykutatások szerint a jelöltek támogatottsága közötti különbség 5 százalék alatti (zárójelben az elektori szavazatok száma):

Elemzők szerint a korai személyes szavazások kezdetekor a legtöbb, szavazni kívánó már eldöntötte, kire voksol, a jelöltek kampánya a bizonytalanok meggyőzése, és szimpatizánsaik szavazásra buzdítása.

A kampány meghatározó témái

  • a bevándorlás,
  • a gazdasági helyzet: az infláció, gazdasági élénkítő csomagok,
  • az adó- és szociálpolitika,
  • a nemzetközi háborús veszélyek, illetve
  • a kínai-amerikai kapcsolatok, technológiai kihívások.

A két jelölt programjáról ebben és ebben a cikkekben írtunk, Kamala Harris férjének portréja itt olvasható.