Bajban az orosz gazdaság: nagyon visszaestek a bevételek, az éves hiányt is már összehozták

Elemzések2023. márc. 26.Szabó Anna

Komoly bajok vannak az orosz nemzetgazdaságban. Csökkenő bevételek mellett brutálisan elszálló kiadásokkal kell szembenéznie az orosz Pénzügyminisztériumnak. A baj súlyosnak tűnik: Moszkva az első két hónapban összehozta az egész éves hiányt, miközben az energiaexportból származó bevételei megfeleződtek. A Nemzeti Vagyonalap tartalékaiból azonban még jó ideig finanszírozhatja a háborút.

Jelentősen visszaestek az orosz költségvetés bevételei 2023. első két hónapjában. Januárban és februárban az előző év azonos időszakához képest 25 százalékkal 1263 milliárd rubelre csökkent az orosz államkasszába a befolyó összeg – olvasható a The Barents Observer online hasábjain. 

Rossz hír az orosz nemzetgazdaság számára, hogy az apadó bevételekkel párhuzamosan a kiadások éves alapon még ennél is nagyobb arányban, 52 százalékkal emelkedtek, így elérték az 5744 milliárd rubelt a vizsgált időszakban.

A fenti számok alapján nem nehéz kiszámolni, hogy drasztikusan megugrott az orosz államháztartás hiánya és elérte a 2581 milliárd rubelt.

A helyzet súlyosságának megértéséhez érdemes felidézni, hogy egy évvel ezelőtt januárban az orosz államháztartás 125 milliárd rubelnyi költségvetési többletet tudott felmutatni szemben a mostani brutális hiánnyal.

A tisztánlátás érdekében költségoldalon érdemes megemlíteni, hogy a Carnegie Endowment elemzése alapján az orosz Pénzügyminisztérium az állami szerződésekből származó kötelezettségek előlegeinek nagy részét, amelyeket korábban egy adott tárgyév során fokozatosan elosztva folyósítottak, most egyben kifizettek.

Ha a minisztérium által kifizetett állami szerződéseket kivonjuk a képletből, akkor pedig a kiadások növekedése azonnal 6 százalékosra zsugorodik, azonban még így sem túl rózsás képet fest.

A bevételi oldalon ennél rosszabb a helyzet, ugyanis ott valós, kézzelfogható csökkenésről beszélhetünk.Az idén januári és februári számok ugyanis élesen rámutattak a nyugati szankciók hatására, az alacsonyabb bevételek ugyanis egyértelműen az orosz fosszilis energiahordozó-export visszaeséséből fakadnak.

A Brent és az Ural nyersolaj ára 2022 március - 2023 március (oilprice.com)

A Brent és az Ural nyersolaj ára 2022 március - 2023 március (oilprice.com)

Az orosz Pénzügyminisztérium által közzétett tájékoztatás alapján a kőolajiparból származó bevételek 947 milliárd rubelt tettek ki az év első két hónapjában, ami hatalmas, 46 százalékos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti értékekhez képest.

Az S&P Global Commodities Insights adatai szerint az orosz eredetű tengeri olajtermékek exportja átlagosan 2,13 millió hordó/nap volt februárban, ami 21 százalékos visszaesés a nemrégiben megemelt, mintegy 2,7 ​​millió hordó/nap januári szinthez képest, és 24 százalékkal alacsonyabb a háború előtti átlagnál.

Ezen belül az Európába szánt export a decemberi körülbelül 1,5 millió hordó/napról februárban 500 000 hordó/nap alá zuhant, beleértve a régióban az úgynevezett szürke transzferekből ismeretlen vevőknek szánt mennyiségeket. A hirtelen visszaesés oka a nyugati országok által február 5-én bevezetett olaj-árplafon.

Mindemellett volumenében a csökkenést nyilvánvalóan ellensúlyozta, hogy az európai kiesés egy részét más piacokra sikerült átterelnie Oroszországnak.

Így ugyanebben az időszakban az afrikai vásárlók Marokkóban, Algériában, Nigériában, Szenegálban, Tunéziában, Ghánában és Egyiptomban megduplázták orosz üzemanyagimportjukat, mintegy 440 000 hordó/napra.

Valamint miközben Oroszország részesedése az európai olajtermék-importban februárban mindössze 7,5%-ra esett vissza a háború előtti 39%-os szintről, másutt Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Kína megszilárdította vezető pozícióját Oroszország új legnagyobb üzemanyag-vásárlóiként. Így az összes orosz olajtermék 35%-a ezekbe az országokba irányul.

Bevételi oldalon az olaj mellett nyilvánvalóan az EU-ba irányuló vezetékes földgáz értékesítés leállása is hozzájárult a csökkenéshez.

A kőolaj, a kőolajtermékek és a földgáz értékesítéséből származó bevételek pedig hagyományosan az orosz szövetségi költségvetés mintegy felét tették ki.

Ezen túl más szektorok is kevesebb pénzt hoztak az orosz államkasszába. Az úgynevezett nem kőolajból származó bevételek kilenc százalékkal zsugorodtak az előző év azonos időszakához képest. Utóbbi jelentős részben a hírek szerint a beszedett jövedelemadó csökkenésének tudható be.

A Reuters értesülései alapján az emelkedő kiadások és csökkenő bevételek következtében a tavalyi 2,3 százalékos GDP arányos hivatalos államháztartási hiány idén 3,5 százalékosra emelkedhet, messze meghaladva az eredeti 2 százalékos hiánycélt.

Orosz gazdasági összeomlásra azonban nem kell egyelőre számítani. Oroszország ugyanis egyelőre viszonylag könnyen finanszírozhatja a hiányát a Nemzeti Vagyonalap lehívásával. Utóbbi 2021 év végén, tehát a háború előtt az Orosz GDP 10,4 százalékát tette ki és az előrejelzések szerint 2024 végére a GDP 3,7 százalékára apadhat.

Ez pedig azt jelenti, hogy Oroszország bár feléli a tartalékait, de nem csupán idén, hanem még jövőre is képes lehet finanszírozni magát.