Háború: az ukrán zászlót egyre több településen tűzik ki

Hírek2022. okt. 5.D.J.

Ez történt az ukrán háború 223-dik napján:

- Ukrajnában több tucat régió szabadult fel az orosz megszállás alól - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Christian Salazar Volkmann, aki az ukrajnai jogsértésekről szóló jelentést az ENSZ genfi ​​emberi jogi tanácsa elé terjesztette, kijelentette: az erőszakos eltűnések és az önkényes fogva tartások "széles körben elterjedtek" az orosz kézben lévő területen. Két dokumentált eset is van, amikor ukrán katonákat halálra kínoztak.

- A mozgosítás elrendelése óta már több mint 200 ezer ember érkezett az orosz fegyveres erőkhöz - mondta el Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

- Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke azt mondta Zelenszkijnek, hogy Washington 625 millió dollár értékben új biztonsági segítséget nyújt Kijevnek.

- Az orosz rakétacsapások Zaporizzsja város közelében több mint 15 tonna ukrán lőszert semmisítettek meg. A donyecki és a luhanszki régiókban is sikeres csapásokat mértek az ukrán csapatokra – árulta el az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Bűnösnek találtak két nőt az Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten, mert egy hazafias ukrán dalt énekeltek és ezzel lejáratták az orosz hadsereget.

- Az Európai Unió pénzügyminiszterei megállapodtak, hogy az Ukrajnának nyújtott uniós támogatásokat beépítik a 2023-as költségvetésbe, hogy a kifizetések strukturáltabbak és kiszámíthatóbbak legyenek.

- Az EU beidézte Oroszország nagykövetét, mivel az Unió elítéli, hogy Moszkva illegálisan annektált négy kelet-ukrán régiót – közölte az EU diplomáciai szolgálata.

- A Világbank becslései szerint Ukrajna gazdasága a háború miatt nyolcszor gyorsabban zsugorodik, mint Oroszországé.

- Már az orosz parlament felsőháza is megszavazta, hogy a kelet-ukrán Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Luhanszk régió Oroszország része legyen. Az annektált régiókból már egyik sem tartozik teljesen orosz ellenőrzés alá azután, hogy az ukránok benyomultak a Herszon régióba.

- Zelenszkij aláírt egy rendeletet, amely hivatalosan is "lehetetlennek" minősíti a Vlagyimir Putyinnal folytatott ukrán tárgyalásokat.

- Az orosz állami TV-ben hevesen kritizálták az orosz hadsereget, amiért visszavonultak Lyman városából. Vlagyimir Szolovjov a Russia 1 állami tévécsatorna egyik ismert figurája azt mondta: „Össze kell fognunk és népszerűtlen, de szükséges döntéseket kell hoznunk. Cselekednünk kell”.

- Az ukrán fegyveres erők 13 házat és 12 polgári infrastruktúrát rongáltak meg a támadásaikkal a Donyecki Népköztársaságban – állítják az orosz kézen lévő régió vezetői.