Oroszország egy süllyedő hajó lett – Lassan az egymilliót is eléri a menekülők száma

Elemzések2022. okt. 4.D.J.

Ennél is többen elhagynák az országot, de sokan az anyagi helyzetük miatt nem tudnak mozdulni. Európától Mongóliáig kérnek menedéket a frontszolgálatot elkerülő oroszok.

Miután Európában egyre kevésbé több állam zárja le (részlegesen) a határait a katonai behívó elől menekülő oroszok elől, így egyre többen Törökországba, Grúziába, Örményországba, Közép-Ázsiába vagy Mongóliába mennek a frontszolgálat elől.

Az angoltanárként dolgozó Kirillt sokkolta, amikor szeptember 21-én kiderült, hogy az ukrán háború olyan rosszul áll, hogy Oroszország mozgósításba kezdett. A 28 éves férfi először légi úton akart elmenekülni, de az árak annyira az egekbe szöktek, hogy repjegyet már nem tudott venni, ezért inkább vonattal ment Kazahsztánba.

„Az utasoknak úgy a 80 százaléka 20 és 45 év közötti orosz férfi volt” – mesélte a Guardian-nek Kirill, aki most Atyrau városában bérelt ki rövidtávra egy lakást.

A helyi ingatlanpiac roppant telített lett a rengeteg menekülő orosz miatt, ezért hosszútávra nehéz lakhelyet szerezni.

Bár sokakat bosszant errefelé, hogy [mi oroszok] itt vagyunk, de a többség megértő. A főbérlőm annyira kedves volt, hogy majdnem megríkatott. Másoktól eltérően ő nem emelt árat kért tőlem, mert mint mondta nem akar nyerészkedni a helyzetemen.

Kirill édesanyja igen csak megkönnyebbült, amikor megtudta, hogy a fia eljutott Kazahsztánba. „A független hírforrásokat követi és tudja, hogy mivel jár, ha a frontra küldenek” – meséli a férfi.

Ám vannak, akik mennének, de nem tudnak. Mint a Moszkvában élő 25 éves Konstantin, akinek nincs pénze arra, hogy külföldön kibéreljen egy lakást. A jegyre se nagyon futná. Ráadásul van egy mostoha-gyereke, akit nem vihetnek sehova a feleségével az apa beleegyezése nélkül.

Eleve Európa felé nem igen tudnak menni az oroszok.

A mozgósítás bejelentése után még schengeni vízummal lehetett menni Finnország felé, de ilyen vízuma eleve csak úgy 900 ezer orosznak van. Ráadásul az északi ország időközben részlegesen lezárta a határait. Az oroszok már csak jó indokkal, például tanulás vagy családlátogatás miatt utazhatnak be hozzájuk.

Európa az energiakrízis miatt a legtöbb orosznak egyébként is túl drága lett.

Emiatt a többség inkább keletre megy. Kazahsztánba például még útlevél se kell az oroszoknak a belépéshez – írja a Reuters. De Grúziába is egyszerűsített eljárásban zajlik a beléptetés. Bár a grúzokhoz van, ahol nem lehet besétálni az országba és csak járművel érkezőket fogadnak, de a helyiek igyekeznek kisegíteni a menekülőket és kerékpárokat hagynak a határ közelében.

A kivándorlók dolgát az is megnehezíti, hogy egyre több határátkelőhelyen az oroszok mobil sorozóirodát nyitnak. Akik szeretnék elhagyni az országot azokat az orosz oldalon van, hogy rendőrségi ellenőrzésnek vetik alá.

A 24 éves Volodya az Al Jazeera-nak azt mondta: megpróbáltak ráijeszteni a „fakabátok”. Végig arról beszéltek, hogy a frontra fogják küldeni. Amikor elárulta, hogy festőként dolgozik, azt mondták, hogy remek, majd ő festi ki a cipőjüket. Végül kiderült, hogy csak ugratták és szabadon elhagyhatta az országot.

Grúziában roppant vegyes az oroszok fogadtatása már csak a 2008-as háború miatt is.

Néhány bárban és étteremben az orosz vendégeket ki sem szolgálják. A 25 éves Bogdan, aki Moszkvából menekült Grúziába beszámolt egy esetről, amikor azért kezdtek kiabálni vele, mert oroszul beszélt. Hiába hajtogatta, hogy nem kedveli Putyint, egy férfi azt üvöltötte neki, hogy minden orosz disznó.

Egy helyi grúz Lasha Babukhadia szerint az a probléma, hogy nem csak azok menekülnek Oroszországból, akik utálják Putyint, hanem azok is, akik a rendszerét támogatják, de az életüket nem akarják feláldozni miatta.

A mostani már a harmadik nagy orosz kivándorlási hullám azóta, hogy elindult az ukrán háború.

Sokan már rögtön az invázió legelején menekülni kezdtek. A háború első hónapjában csak az informatikusok közül úgy 50-60 ezer hagyhatta el Oroszországot. Összességében pedig pár hét alatt úgy 300 ezren vándoroltak ki.

A második hullám a nyáron indult el. Sok tehetős orosz családnak időbe telt mire rendezte a dolgait, ezért nem tudtak az első hetekben menekülni. Több ezer milliomos hagyta maga mögött Oroszországot. A menekülők száma már augusztusban elérhette az 500 ezret.

A mozgósítás miatt azóta ez a mutató az óvatosabb becslések szerint is több mint 800 ezerre ugorhatott.