Háború: az ukránok alaposan meglepték az oroszokat - váratlan csapást vittek véghez

Hírek2024. ápr. 20.D.J.

Ez történt az ukrán háború 786-dik napján:

- Ukrajna közölte, hogy 308 kilométeres távolságból lelőtt egy orosz Tu-22M3-as stratégiai bombázót, miután az részt vett egy légicsapásban, amely nyolc ember, köztük két gyermek halálát okozta Dnyiproban.

"Csak annyit mondhatok, hogy a gépet 308 km távolságból, elég messziről találták el" - mondta Kijril Budanov, az ukrán katonai kémügynökség, a GUR vezetője.

Egy hírszerzési forrás a Reutersnek elmondta, hogy a gépet egy módosított S-200-as szovjet korabeli, nagy hatótávolságú föld-levegő rakétarendszer találta el. Meg nem erősített közösségi médiafelvételeken egy lángoló farokkal rendelkező harci repülőgép látható, amint spirálisan a föld felé repül.

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az Oroszország déli részén, Sztavropol régióban történt lezuhanást, de azt állította, hogy a jelek szerint műszaki hiba okozta. Négy pilóta katapultált, egy meghalt, kettőt kimentettek, egy másik pedig eltűnt - közölte az orosz regionális kormányzó.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellátogatott Dnyiproba, és ismét felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy sürgősen küldjenek több légvédelmi eszközt. Zelenszkij elmondta, hogy péntek délután orosz rakéták csapást mértek a dél-odesszai régióban található Pivdennij fekete-tengeri kikötőjére is,

megsemmisítve a gabonatárolókat és a bennük lévő élelmiszereket.

- Az Egyesült Államokban a képviselőház az eljárási akadályokon túljutva továbbhaladt egy olyan külföldi segélycsomag elfogadása felé, amely 61 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajnának - írja Joanna Walters. A képviselőház várhatóan szombaton szavaz a jogszabályról. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti vezetője azt mondta a szenátoroknak, hogy készüljenek fel a hétvégére, ha a csomag átmegy a Házon és visszakerül a szenátusba.

Ha a szenátus elfogadja, Joe Biden elnöknek törvénybe kell iktatnia - ezt követően az Egyesült Államok "azonnal" fegyvereket szállítana Ukrajnának - közölte pénteken újságírókkal Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára.

- A brit védelmi minisztérium által Ukrajna számára működtetett 900 millió font értékű nemzetközi katonai alap több mint felét nem használták fel a szerződések kiosztásának bürokratikus késedelmei miatt - jelentette Daniel Boffey. A kritikusok szerint a Nemzetközi Alap Ukrajna számára lassan juttatja el a fegyvereket a frontvonalhoz, mindössze 404 millió fontot költöttek el, és a miniszterek elismerték, hogy a felszerelés egy része várhatóan csak jövő év tavaszán érkezik meg Ukrajnába.

Az alapot 2022 augusztusában hozták létre, és úgy tervezték, hogy "rugalmas" legyen. A késedelmeket a védelmi minisztérium tisztviselői szerint az okozta, hogy a szerződésekre pályázó rengeteg védelmi vállalat mindegyikét értékelni kellett.