Háború: az ukránok egy kulcsfontosságú várost foglalhatnak vissza

Hírek2022. dec. 28.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 307-dik napján:

- Úgy tűnik, hogy az ukrán erők közelebb kerültek a kulcsfontosságú Kreminna város visszafoglalásához Luhanszk tartományban. Luhanszk regionális kormányzója, Szerhij Haidai elmondta, hogy az orosz parancsnokság által ellenőrzött város egy részében az orosz haderő az ukrán katonai nyomás miatt kénytelen volt visszavonulni Rubizsné városába, amely néhány mérfölddel délkeletre van.

- Az orosz csapatok továbbra is a donyecki régióban található Bahmut város elfoglalására összpontosítanak – közölte a brit védelmi minisztérium.

- Az ukrán légierő szóvivője szerint az orosz hadsereg sok harci repülőgépét az engelsi légitámaszpontról más helyszínekre helyezte át, miután a döntő jelentőségű légitámaszpontra lecsaptak az ukránok.

- Meghalt egy orosz mágnás, aki állítólag kritizálta az ukrajnai háborút. Kizuhant egy indiai luxusszálloda harmadik emeleti ablakából. A 65 éves Pavel Antov holttestére alig két nappal azután bukkantak rá, hogy barátját és egy másik helyi orosz politikust, Vlagyimir Bidenovot holtan találták.

- Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a rendeletet, amely különleges gazdasági intézkedéseket léptet életbe arra válaszul, hogy a nyugati államok árplafont vezettek be az orosz kőolajtermékekre és kőolajra. A február 1-jén hatályba lépő és 2023. július 1-jéig érvényes rendeletben Putyin megtiltotta a "plafonáron" történő olajszállítást.

Az elnök kizárta az olajeladást külföldi vevőknek abban az esetben is, ha a szerződés árrögzítési mechanizmust alkalmaz.

- A lengyel hadsereg két megfigyelőműholdat szerez be Franciaországtól, az erről szóló szerződést kedden Varsóban írta alá Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter és Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter.

- Donyeck körzetében az orosz hadsereg offenzívája során legyőzte az ukrán 79. ejtőernyős rohamdandárjának egységeit, megsemmisítve mintegy hatvan katonát, három gyalogsági harcjárművet és hét egyéb járművet - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Teljesíteni kell Moszkva Kijevhez intézett javaslatait, különben az orosz hadsereg fogja megoldani a problémát - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a TASZSZ hírügynökségnek adott, kedden közölt interjújában. Lavrov lehetetlennek nevezte a normális kommunikáció fenntartását a Biden-kormányzattal, amely Oroszország stratégiai vereségét tűzte ki célul. Mint mondta, az államközi kapcsolatok szándékos rontása nem az orosz diplomácia stílusa,

ám Moszkva a párbeszéd alakításában minden körülmények között a kölcsönösség, a "szemet szemért" elvéből indul ki, de nem feltétlenül szimmetrikusan.

- A leggazdagabb ukránok együttes vagyona közel feleződött, több mint 20 milliárd dollárral, 22,5 milliárd dollárra csökkent az orosz intervenció februári kezdete óta - áll a Forbes magazin kedden ismertetett ukrán kiadásában.