Terrorista toborzóközpontot számolt fel az orosz titkosszolgálat

Hírek2022. dec. 26.MTI

Az Iszlám Állam terrorszervezet egy oroszországi toborzóhálózatának felszámolásáról számolt be hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint az Iszlám Állam támogatói az uráli és észak-kaukázusi régióban harcosokat toboroztak Szíriába és Ukrajnába az orosz hadsereg elleni harcra.

A tájékoztatás értelmében a szervezőt és a hálózat tíz tagját a tavaly december óta eltelt időszakban vették őrizetbe Dagesztánban, Csecsenföldön, Tyumeny megyében és a Hanti-Manysi Autonóm Körzetben.

A vádlottaktól kommunikációs eszközöket, készpénzt és személyi számítógépeket foglaltak le, amelyeken fotó- és videóanyagokat tároltak a terrorista hálózat tagjainak a szíriai és ukrajnai harci cselekményekben való részvételéről. További nyolc, időközben Szíriába távozott gyanúsított ellen nemzetközi körözést adtak ki.

A terrorista csoport két tagját időközben hosszú szabadságvesztésre ítélték. Az FSZB és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a csoport tagjainak az Iszlám Állam külföldről küldött utasításokat.