Háború: az ukránok nem kérnek a békéből

Hírek2023. jan. 6.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 316-dik napján:

- Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából - közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata. Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett.

Az orosz államfő hangsúlyozta: a Nyugat romboló szerepet játszik a konfliktusban, mert fegyvert szállít Kijevnek, valamint műveleti információval látja el, és célpontokat azonosít a számára.

- Az Európai Tanács elnöke hamisnak és képmutatónak nevezte az egyoldalú orosz fegyvernyugvásról szóló bejelentést a Twitteren csütörtökön közzétett üzenetében.

Charles Michel aláhúzta: a Kreml az agresszor, az áldozat pedig az ukrán nép.

- "Cinikus csapdának" nevezte Kirill orosz pátriárka tűzszüneti felhívását Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, aki emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház korábban az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

- Az ukrán államfő szerint a háború akkor ér véget, amikor az orosz csapatok elhagyják Ukrajnát. „Most a karácsonyt fedezékül akarják használni, hogy megállítsák fiaink előrenyomulását a Donbászban” - mondta.

- Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin szövetségese, Jevgenyij Prigozsin szeretné megszerezni az ukrán fennhatóság alatt álló Bahmut közelében lévő bányák feletti ellenőrzést – közölte csütörtökön a Fehér Ház.

- Az Egyesült Államok és Németország is gyalogsági harcjárműveket szándékozik küldeni Ukrajnának - ismertette a Fehér Ház csütörtökön.

- Pavlo Kirilenko, a keleti Donyeck megye kormányzója egy tévéműsorban elmondta, hogy Bahmut városa - amelynél az elmúlt időszakban a leghevesebb harcok folytak - mintegy hatvan százalékban megsemmisült. A szerdai orosz tüzérségi támadásokban két nő vesztette életét a városban.

Szavai szerint az orosz csapatokat az ukrán erők a város határában tartóztatták fel, és nem engedik őket betörni a településre.

- Hivatalosan állami használatba került a kijevi Pecserszki Lavra kolostor fő székesegyháza, a Nagyboldogasszony-székesegyház és a refektórium temploma - közölte Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter. A két létesítmény ez idáig is állami tulajdonban, de az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyának" használatában volt.