Háború: az ukránok védtelenek - az orosz támadások egy részével nem tudnak mit kezdeni

Hírek2023. márc. 17.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 386-dik napján:

- Az ukrán légvédelem hatékonyan lő le orosz robotrepülőgépeket, de nincs eszköze a ballisztikus pályán repülő ellenséges rakéták és számos más rakéta ellen - jelentette ki Jurij Ihnat, a légierő szóvivője csütörtökön a 24-es ukrán tévécsatornának adott interjújában. Az ukrán légvédelem nem tudja megsemmisíteni a H-22-es rakétákat sem.

Ezt a típust ugyan a robotrepülőgépek közé sorolják, de sebessége óránként 4-5 ezer kilométer. Nagyon nagy magasságból indítják, és a célba való belépéskor valójában ballisztikusan zuhan.

- Moszkva fondorlatként értékeli, hogy Koppenhága megtagadja tőle a részvétel jogát az Északi Áramlat csővezetékek felrobbantásának kivizsgálásában - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Rosszija 1 tévécsatornán.

- Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter telefonos megbeszélést folytatott csütörtökön kínai kollégájával, Csin Kang külügyminiszterrel, akivel megvitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét.

- Denis Puszilin, a megszállt Donyeck beiktatott vezetője azt mondta, hogy nem látja annak jelét, hogy az ukrán erők kivonulnának Bahmutból.

- Lengyelország a legközelebbi napokban, a szállítmány első részleteként négy MiG-29 vadászgépet ad át Ukrajnának - jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban.

- Lengyelország döntése, hogy Ukrajnának MiG-29-es vadászgépeket adjon, "szuverén döntés" volt - közölte a Fehér Ház. Mint elmondták mindez nem készteti Joe Bident arra, hogy amerikai F-16-os repülőgépekkel lássa el Kijevet.

- Hazai beruházásra biztatta az orosz tőkét Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének kongresszusán. Putyin szerint az orosz vállalkozóknak nem szabad kihagyniuk a lehetőséget, hogy betöltsék a távozó nyugati cégek által hátrahagyott réseket, amíg meggondolják magukat és vissza akarnak majd jönni.

Hangoztatta: azokról a vállalkozókról, aki az országban maradtak, kiderült, hogy okosabbak, energikusabbak és hatékonyabbak, mint azok, akik elmentek, és Oroszország rosszakaróinak adnak tanácsot.

- Az ukrán különleges erők arról számoltak be, hogy csütörtökre virradó éjjel mesterlövészeik megsemmisítettek egy orosz rohamcsoportot a Donyeck megyei Bahmutnál. A jelentés szerint négy orosz katona meghalt, három megsebesült. A műveletről sajtószolgálatuk videófelvételt is közzétett a Facebookon.

- Fontos, hogy a béke hangja felvegye a versenyt a háború hangjának erejével, és fontos, hogy világossá tegyük, a globális többség békét akar - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Ankarában, a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján mondott beszédében.

- Az orosz titkosszolgálatokkal együttműködő, szabotázsakciókat előkészítő, külföldiekből álló kémcsoportot számoltak fel Lengyelországban - közölte csütörtöki sajtóértekezletén Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

- Damaszkusz elismeri Oroszország új határait az elcsatolt donyecki, luhanszki, herszoni és a zaporizzsjai területekkel - közölte Bassár el-Aszad szíriai elnök a RIA Novosztyinak adott, csütörtökön megjelent interjújában.